Hlavní obsah

Zaměstnanci jsou optimisté

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští zaměstnanci vstupují podle výsledků nejnovějšího průzkumu Workmonitor společnosti Randstad do nového roku s optimismem. Více než polovina (53 %) věří v pozitivní vývoj ekonomické situace v zemi, tři čtvrtiny jsou přesvědčeny, že si v roce 2016 po finanční stránce polepší i jejich firma.

Foto: Profimedia.cz

Letos se zaměstnavatelé navyšování základní mzdy již nevyhnou.

Článek

„Při srovnání výsledků průzkumu Randstad Workmonitor z předchozích tří let je patrné, že optimismus zaměstnanců roste. Výrazný posun pozitivním směrem vidíme zejména ve srovnání se závěrem roku 2014, kdy byla o příznivém vývoji přesvědčena pouhá třetina všech zaměstnaných Čechů. Rozdíl je ale znát také při pohledu na čísla z loňska, kdy v lepší budoucnost věřilo jen 43 % respondentů,“ vysvětluje Hana Púllová, ředitelka personální společnosti Randstad.

Nejlepší časy je teprve čekají

Dobrou náladu zaměstnanců odráží i to, jak se daří jim samotným a společnostem, ve kterých pracují. Dvě třetiny Čechů se v průzkumu shodly, že si jejich zaměstnavatel ve srovnání s předchozím rokem polepšil. Podle názoru 74 % dotázaných jejich firmu nejpříznivější časy teprve čekají a jsou přesvědčeni, že v roce 2016 se jí po finanční stránce povede ještě lépe než loni.

Navýšení mzdy se firmám vyplatí

„Mnoho firem se rozrostlo a rozšířilo podnikání. Zejména výrobní, logistické a automobilové firmy výrazně navýšily produkci a nabraly hodně nových zaměstnanců. To je pozitivní zpráva jak pro ty, kdo hledají práci, tak pro podnikatele samotné. Ti se ovšem musí připravit na přiostření konkurenčního boje o pracovníky v lokalitách, kde jsou soustředěny firmy s podobným výrobním programem. Letos se zaměstnavatelé navyšování základní mzdy již nevyhnou,“ připomíná Hana Púllová a dodává, že ztráta šikovného specialisty může zaměstnavatele stát v důsledku víc než navýšení jeho mzdy či benefitů, proto se dá předpokládat, že těm nejschopnějším budou firmy vycházet vstříc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám