Hlavní obsah

Mikrofinancování může podpořit vznik nových pracovních míst

Novinky, kil

Strategii podpory sociálního podnikání a rozvoje zaměstnanosti představili odborníci na semináři, který se v rámci projektu Šance pro rozvoj uskutečnil v uplynulých dnech v Karlových Varech na tamní krajské pobočce Úřadu práce ČR.

Foto: Profimedia.cz

Mikropůjčka je v České republice méně známý finanční nástroj.

Článek

„Projekt Šance pro rozvoj mimo jiné podporuje vznik nových pracovních míst. Propojuje totiž investory s živnostníky a sociálními podniky do devíti zaměstnanců, kteří na základě mikroúvěru mohou rozjet či posílit svůj byznys, a zaměstnat tak lidi, kteří na trhu práce těžko hledají uplatnění. Tedy handicapované, sociálně vyloučené nebo ty, kteří nemohou dlouhodobě najít práci,“ vysvětluje předseda správní rady pořádající společnosti OCCASIO Petr Vaškovic.

Méně známý finanční nástroj

Mikropůjčkou nebo mikroúvěrem se rozumí částka do 25 000 eur. Jde o v České republice méně známý finanční nástroj souhrnně označovaný jako MikroFin, neboli mikrofinancování, který má jasná a etická pravidla nebankovního financování.

„Před dvaceti lety stál náš rektor František Pavelka u zrodu hypoték v České republice. I proto je logické, že Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) je nyní u zavádění mikrofinancování u nás,“ říká generální ředitelka institutu Martina Mannová.

Tradičně vysoká nezaměstnanost

Karlovarský kraj patří mezi oblasti s vyšší nezaměstnaností. Zatímco podíl nezaměstnaných v celé ČR byl ke konci října 5,9 %, v Karlovarském kraji se jednalo o 6,7 %. Na jedno volné pracovní místo připadali v průměru čtyři uchazeči. Největší převis byl v okresech Ústí nad Labem (15,4), Most (12,2) a Sokolov (11,1).

Aby prostředky šly tam, kde jsou třeba

„V říjnu měli zaměstnavatelé největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře či nástrojáře. Tradičně velká poptávka přitom bývá po technických profesích,“ říká ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR Kamil Řezníček a dodává:

„Lidé s nízkou kvalifikací, zdravotním postižením, sociálně vyloučení nebo dlouhodobě nezaměstnaní často hledají práci hůř. Pomoci jim může podporovaná nabídka práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Přitom je zásadní spolupráce státu se zaměstnavateli a investory tak, aby finanční prostředky šly tam, kde jsou skutečně potřeba.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám