Hlavní obsah

Nejzkušenější učitelé si polepší až o 1590 korun

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru kariéry se učitelé dočkají ocenění. Až o 1590 korun si od listopadu polepší ti, kteří vyučují alespoň 33 let. Vláda v říjnu schválila novou tarifní tabulku pro kantory a pro ty nejzkušenější zavedla nový platový stupeň. Polepší si i ostatní pracovníci škol od uklízeček po školníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dosud bylo platových stupňů pět. Učitelé se na nich posouvali v závislosti na letech za katedrou. Nejvyšší, pátý stupeň byl dosud určen pro pedagogy s praxí nad 27 let.

Vláda schválila většině státních zaměstnanců zvýšení mezd o tři procenta. U pedagogických pracovníků škol o 3,3 procenta. Navýšení ale nebude rovnoměrné.

„Například učitel ZŠ s dobou praxe 33 let bude mít ve 12. platové třídě o 1590 korun více, což odpovídá šestiprocentnímu navýšení,“ sdělilo Právu tiskové oddělení ministerstva školství. Takový kantor měl dosud plat 26 350 korun, nyní se může těšit na 27 940 korun.

Méně dostanou začínající učitelé

Menší změny se týkají začátečníků. „Začínající učitel ZŠ si polepší na platovém tarifu o 530 korun, což odpovídá navýšení o 2,52 procenta,“ stojí ve vyjádření ministerstva.

Rozdíly ve zkušenostech budou patrné i v mateřinkách. Začínající učitel mateřské školy si v 1. platovém stupni a 9. platové třídě polepší o 330 korun a zkušený učitel s 33letou započitatelnou praxí o 1050 korun.

Nepedagogickým zaměstnancům škol stoupnou platy o tři procenta. Kuchařka ve 4. platové třídě s dvacetiletou praxí dostane navíc 350 korun, hospodář v 11. třídě uvidí na výplatní pásce o 620 korun víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám