Hlavní obsah

Jak si poradit s výpovědí?

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se podat výpověď, ale nevíte, jak přesně máte postupovat? Nebo jste ji naopak dostali a nejste si jistí, jestli váš zaměstnavatel postupoval správně? On-line seminář na www.vetsisance.cz nabídne základní informace o výpovědích a také poradí, jak se bránit v případě, že k ukončení vašeho pracovního poměru došlo neoprávněným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Výpověď může podat sám zaměstnanec i zaměstnavatel.

Článek

Rozvázání pracovního poměru se řídí zákonem stanovenými pravidly, která jsou závazná pro zaměstnance i zaměstnavatele. Často je ale doprovázejí nejasnosti. Advokátka JUDr. Isabela Pátá se ve své praxi zaměřuje na občanské a obchodní právo. Její seminář se bude věnovat problematice rozvázání pracovního poměru s důrazem na práva a povinnosti zaměstnance.

Výpověď musí být písemná

Existuje několik způsobů rozvázání pracovního poměru. Může k němu dojít jednak dohodou, kdy se zaměstnavatel se zaměstnancem domluví, že pracovní poměr ukončí ke konkrétnímu dni. Výpověď může podat sám zaměstnanec i zaměstnavatel, přičemž zákoník práce pro výpověď danou zaměstnavatelem stanovuje přísnější podmínky a vymezuje přesné důvody, které k ní zaměstnavatele mohou vést. Krajní možnost pak pro obě strany pracovního poměru představuje okamžité ukončení pracovního poměru neboli výpověď „na hodinu“. Výpověď však musí mít vždy písemnou formu, jinak je neplatná.

Kdy je výpověď neplatná

Některé okolnosti zakazují zaměstnavateli rozvázat se zaměstnancem pracovní poměr. Výpověď například nemůže dostat pracovník, který je v pracovní neschopnosti, těhotná žena či zaměstnanec, který pracuje v noci, ale na základě lékařského posudku byl uznán dočasně nezpůsobilým pro noční práce.

On-line konzultace

On-line seminář Jak si poradit s výpovědí zodpoví nejčastější otázky, které se zpravidla pojí s procesem rozvázání pracovního poměru, a upozorní také na úskalí, s nimiž se lze v souvislosti s výpovědí setkat.

Seminář můžete zhlédnout na webu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost www.vetsisance.cz od 22. září 2015. Návštěvníci webu mohou tento den využít i možnost bezplatné konzultace v on-line chatu. Lektorka Isabela Pátá bude na dotazy diváků odpovídat od 17 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám