Hlavní obsah

Největší poptávka je po vzdělávacích kurzech IT

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba nejrůznějších kurzů a samovzdělávání roste. Potvrzují to statistiky vzdělávacích institucí i úřadů práce. Nejvíce lákají kurzy zaměřené na informační technologie.

Foto: Profimedia.cz

Uchazeči o zaměstnání nejčastěji vyhledávají právě rekvalifikační kurzy zaměřené na oblast informačních technologií.

Článek

Ze statistiky úřadů práce (ÚP) mimo jiné vyplývá, že v Česku uchazeči o zaměstnání nejčastěji vyhledávají právě rekvalifikační kurzy zaměřené na oblast informačních technologií, a to buď základní či specializované. Teprve za touto oblastí je zájem o vzdělání v oblasti účetnictví a následně manuální dovednosti jako svářečské a jiné kurzy. Po prohloubení dovedností a znalostí v jiných oborech se nejvíce poohlížejí lidé mezi 20 – 24 a 35 – 39 lety.

Zvýšit své šance na trhu práce

„Celoživotní vzdělávání je jednou z cest, jak může člověk zvýšit své šance na trhu práce. A je jedno, jestli jde o kurzy prostřednictvím pracovních úřadů nebo o vzdělávání, které si zařídí jednotlivci sami,“ zdůraznila Kateřina Sadílková, pověřená řízením Úřadu práce ČR.

IT určuje dnešní dobu

Proč nejvíce táhne programování a další IT dovednosti? “Oblast informačních technologií určuje dnešní dobu, téměř vše je dnes k dohledání či zakoupení na internetu. To se samozřejmě projevuje i velkou poptávkou po těchto profesích, které jsou kvůli stále velkému nedostatku odborníků dobře placené,” připomněl Radovan Debnár, spoluzakladatel školy programování Learn2code.

Vysoké výdělky lákají

Práce v oblasti informačních technologií patří tabulkově v ČR dlouhodobě mezi nejvýdělečnější. Podle údajů Českého statistického úřadu byla loni průměrná hrubá měsíční mzda v oblasti IT 47 tisíc korun, tedy hned za sektorem bankovnictví a pojišťovnictví, kde se mzdy vyšplhaly na necelých 49 tisíc korun. S velkým odstupem jsou na pomyslném třetím místě co do výše platů odborní a vědečtí pracovníci s částkou 31 tisíc korun.

Téměř milion volných míst

V Evropské unii existuje v současnosti nabídka zhruba 900 000 volných pracovních míst pro lidi se znalostmi IT - programátory, grafiky, designéry. „Jsme jednou ze zemí EU, která má schopné mladé lidi i velký potenciál, ale přitom má nedostatek špičkových IT odborníků,“ zdůraznil Debnár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám