Hlavní obsah

Chyby v životopisu vás připraví o práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shánění práce je vždy určitým mezníkem v našem životě. Prvním kontaktem s potenciálním zaměstnavatelem je obvykle životopis spolu s motivačním dopisem, ve kterém vysvětlujeme, proč právě my jsme tím nejvhodnějším kandidátem na nabízené pracovní místo. Proto je důležité, aby tento náš první krok nebyl provázen zbytečnými chybami, které nás mohou z výběru vyřadit.

Foto: Profimedia.cz

K častým chybám patří například nesourodé řádkování, číslování nebo odrážky.

Článek

Možná to zní cynicky, ale je důležité uvědomit si, že personalisté velkých firem mají údajně 20 sekund na to, aby prolétli váš životopis. Curriculum vitae (CV) s obsahovými či formálními nedostatky se vám ale může vymstít i v posledním kole výběrového řízení, kdy se firma rozhoduje mezi vámi a protikandidátem.

Strukturovaný životopis má být přehledný, psaný chronologicky od posledního zaměstnání k prvnímu.

„Úspěch někdy určují maličkosti, zvláště když proti sobě stojí dva vyrovnaní uchazeči. Personalista pak může podvědomě vnímat kandidáta s nešikovně vystavěným životopisem jako méně schopného a důvěryhodného,“ říká Šárka Vránová, HR ředitelka poradenské společnosti Accenture, která v ČR každoročně přijímá stovky nových zaměstnanců. Životopis musí podle jejích slov splňovat určité formální náležitosti. Šablon pro jeho vytvoření najdeme na internetu celou řadu, proto si připomeňme, na co si dát pozor.

Důležité zásady

Strukturovaný životopis má být přehledný, psaný chronologicky od posledního zaměstnání k prvnímu. Nepište v květnatých větách, ale heslovitě, životopis není slohové cvičení.

„Dbejte na grafické zpracování dokumentu – nenechte se zlákat k nepatřičné kreativitě, zásadně pište pouze jedním typem písma. K častým chybám patří špatné formátování – například nesourodé řádkování, číslování nebo odrážky. Profesionálně nepůsobí ani mezera mezi jednotlivými odstavci, kterou jste provedli dvojitým stisknutím klávesy Enter,“ připomíná Kateřina Vrchotová z Počítačové školy Gopas.

Nebojte se pochválit

Zásadní informace o vašich pracovních zkušenostech musí být srozumitelné a přehledně strukturované. Přílišná stručnost není na místě, zůstaňte však v každém případě věcní. „Nebojte se zmínit o vašich významných úspěších a konkrétní náplni předchozí práce, včetně zodpovědnosti za svěřené úkoly. Studenti by neměli zapomínat uvést své brigády a praxi, když nic jiného, svědčí o jejich aktivním přístupu. Kredit v očích personalisty získáte rovněž uvedením dosažených certifikátů. Do životopisu přidejte i své reference – odkazy na lidi, kteří mohou vaše úspěchy potvrdit,“ radí Šárka Vránová.

Hrubky a nepravdy odradí

Pravopisné chyby, natož hrubky jsou jasným důkazem o mezerách ve vašich znalostech a velice snadno vás mohou ze soutěže vyřadit. Pozor si dejte i na sebehodnocení – přílišná sebechvála, jak se říká, „smrdí“ a budí nedůvěru.

Vyvarujete se rovněž lživých informací ve snaze se vylepšit svůj image. Překroutíte-li informace o pracovních zkušenostech a pozicích, které jste zastávali, nebo nadhodnotíte-li své jazykové znalosti, dříve či později to vypluje na povrch a můžete vám to způsobit nejednu trapnou chvíli, stejně jako jednomu kandidátovi, který byl po jazykovém testu nucen přiznat: „Zrovna dnes mi angličtina nejde.“

Drobnosti mohou rozhodnout

Nezapomeňte rovněž na správné pojmenování svého životopisu, personalisté jej pak budou moci v případě potřeby snadno dohledat. Pokud své CV zašlete pod nicneříkajícím názvem Životopis nebo CV bez jmenného označení, riskujete, že se v záplavě dalších životopisů ztratí nebo zapadne. Personalistka jej nemá podle čeho dohledat. A samozřejmě nezapomeňte připojit své kontaktní údaje včetně čísla telefonu.

Pokud jde o velikost vašeho životopisu, pamatujte, že méně je někdy více. Životopis by se ideálně měl vejít na jednu stranu A4, určitě by neměl přesáhnout dvě strany. „Pokud pošlete do firmy CV o velikosti 5 MB, budete za exota, kterého ve firmě rozhodně nepotřebují,“ dodává Kateřina Vrchotová z Gopasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám