Hlavní obsah

Firmou roku je sklárna AJETO, nejlepší živnostnicí fyzioterapeutka Vallová

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklářská firma postavená na historické regionální tradici, která se nebojí inovací. Přesně taková je společnost AJETO, vítěz devátého ročníku soutěže Vodafone Firma roku. Mezi živnostníky porotu nejvíc zaujala fyzioterapeutka Emílie Vallová z jižní Moravy, která svůj profesní život zasvětila studiu Vojtovy metody, díky níž pomohla desítkám dětí i dospělých.

Foto: archiv Vodafone Czech Republic

Vítězové: Živnostnice roku 2014 Emilie Vallová a Jaroslav Turnhöfer z vítězné firmy roku Ajeto.

Článek

Společnost AJETO z Libereckého kraje uspěla v konkurenci 3410 firem. O zdejším uměleckém skle se ví nejenom v Česku, ale i v zahraničí, a to zejména díky mistrovským dílům jednoho ze tří světových sklářských mistrů Petra Novotného. Firma vyráběla například trofeje pro Tour de France nebo Ceny Thálie.

Sledují řemeslníky při práci

Součástí areálu sklárny v Novém Boru je i unikátní restaurace propojená s dílnou. Hosté zde mohou pozorovat řemeslníky přímo při práci. Areál sklárny v Lindavě zase nabízí unikátní zážitek při návštěvě sklářské krčmy.

Navazují na slavnou tradici

„Firma AJETO oslovila mne i porotu svým velice zajímavým a inovativním přístupem, kdy transformovala sklářskou dílnu v místo, které je přístupné široké veřejnosti. AJETO rozvinula svůj obchodní model do dalších oblastí, než je samotný design a výroba skla. Společnost dodává unikátní výrobky i náročné zahraniční klientele a navazuje tak na slavnou českou sklářskou tradici," vysvětlil porotce Petr Ryska ze společnosti Vodafone.

Pěstování hub a výroba implantátů

Druhé místo letos patří společnosti České houby ze Soběslavi v Jihočeském kraji, která se může pochlubit přerodem z garážové minifarmy v největší a nejmodernější pěstírnou čerstvých hub v republice. Ze zdejší produkce jde do prodeje až jedna a půl tuny kvalitní hlívy ústřiční denně a firma pořád roste. Třetí příčku si vysloužila vysoce inovativní společnost ELLA-CS z Hradce Králové, která vyvíjí a vyrábí zdravotnický materiál, zejména implantáty pro trávicí trakt.

Úspěšně léčí postižené dětí

Podobně jako v kategorii firem má velmi pestré složení i první trojka. Vítězka v kategorii GE Money bank Živnostník roku, Emílie Vallová, zvítězila v konkurenci 3190 podnikatelů. V devadesátých letech se odvážně pustila do využívání tehdy málo známé Vojtovy metody. Dnes má ve svém centru k dispozici nejmodernější fyzioterapeutické přístroje a s nemocnými dětmi pracuje dle jejich specifických potřeb. Za svoje největší úspěchy považuje momenty, kdy se jí podaří postavit postižené dítě na nohy.

Nejlepší marmelády na světě

Druhé místo obsadila Blanka Milfaitová z Jihočeského kraje. Její manufaktura na výrobu marmelády byla ve Velké Británii vyhlášena nejlepší manufakturou tohoto druhu na světě. A to dokonce už dvakrát. Nyní vyráží s pojízdnou výrobnou na expedice, kdy po světě vybírá nejlepší ovoce a bylinky, vaří z nich marmeládu, pořádá workshopy a píše knihu o jídle. Třetí příčka patří Josefu Ťulpíkovi z Olomouckého kraje, který se vypracoval ve výrobě dopravní techniky pro zemědělství a komunitní služby. Pod svým jménem dnes zaměstnává až 50 lidí.

Pořadí v soutěži Vodafone Firma roku 2014

1. AJETO (Lindava, Liberecký kraj)
2. České houby (Soběslav, Jihočeský kraj)
3. ELLA-CS (Hradec Králové, Královéhradecký kraj)

 Pořadí v soutěži GE Money bank Živnostník roku 2014

1. Emílie Vallová (Tišnov, Jihomoravský kraj)
2. Blanka Milfaitová (Pohoří na Šumavě, Jihočeský kraj)
3. Josef Ťulpík (Bludov, Olomoucký kraj)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám