Hlavní obsah

Nejlepší zaměstnavatelé mají motivovanější zaměstnance

Novinky, kil

Nejlepším zaměstnavatelem v kategorii malých a středních firem je Cisco Systems, mezi velkými firmami zvítězila společnost SolarWinds. O umístění obou firem na vrcholu žebříčku studie Best Employers, pořádané společností Aon Hewitt, rozhodla nadstandardně vysoká míra motivovanosti jejich zaměstnanců.

Foto: Aon Hewitt

Vyhlášení výsledků studie Best Employers 2014 v Praze.

Článek

Hlavním hodnotícím kritériem je hodnocení firmy vlastními zaměstnanci. Vítězné společnosti se vyznačují vysokou mírou motivovanosti, důvěryhodným vedením, kulturou vysoké výkonnosti, dobrou pověstí jako zaměstnavatel a aktivní prací na udržení svých výsledků.

Spravedlivá mzda a odpovídající benefity

„Nejlepší firmy mají v průměru 80 % svých zaměstnanců motivovaných, což je o 26 procentních bodů více ve srovnání s ostatními firmami na trhu. Jejich vyšší míra motivovanosti vyplývá z několika oblastí - k nejdůležitějším patří férovější přístup vedení k zaměstnancům, lepší pověst společnosti, spravedlivá mzda a odpovídající benefity a schopnost lépe přilákat a udržet lidi,“ vysvětluje Ivana Vandlíčková, projektová manažerka studie Best Employers, Aon Hewitt

Zaměstnanci jsou nejcennějším majetkem firmy

Podle samotných zaměstnanců se u těch nejlepších zaměstnavatelů vrcholové vedení chová k zaměstnancům jako k tomu nejcennějšímu, co firma má. Zároveň nejlepší společnosti plní sliby, které daly svým zaměstnancům, přistupují k nim čestně a vytvářejí prostředí, které je otevřené a akceptuje individuální rozdíly. Best Employers jsou rovněž vnímáni jako atraktivnější zaměstnavatel, který dokáže přilákat lidi potřebné k dosažení svých cílů a zároveň je ve společnosti udržet.

K čemu je dobrá motivovanost

Mezi důležité ukazatele, které ovlivňují výkonnost společnosti, patří míra fluktuace zaměstnanců a počet žádostí, které firma obdrží, když hledá nové uchazeče. Celková míra fluktuace u Best Employers je 6 %, u ostatních společností je to více než dvojnásobek (13 %). Nejlepší zaměstnavatelé dostávají více žádostí o zaměstnání (51 oproti 35 žádostem na nové pracovní místo), jsou atraktivnější pro uchazeče, což dělá firmu konkurenceschopnou a do budoucna lépe udržitelnou.

Vysoká návratnost investic

Hlavním důvodem, proč se snažit o vybudování společnosti s vysokým podílem motivovaných zaměstnanců, jsou dlouhodobě lepší obchodní výsledky. Konkrétně jde o celkovou návratnost na akcionáře. Společnosti, které dosahují vysoké míry motivovanosti, tedy nad 67 %, mají o 50 % vyšší návratnost na akcionáře oproti průměru.

Malé a střední společnosti (do 250 zaměstnanců)

Název firmyOdvětví
1. CISCO SYSTEMS (Czech Republic) s.r.o.Informační technologie
2. GMC Software Technology s.r.o.Informační technologie
3. Hilti ČR spol. s r.o.Stavební průmysl
4. MICROSOFT s.r.o.Informační technologie
5. RSJ a.s.Finanční služby

 Velké společnosti

Název firmyOdvětví
1. SolarWinds Czech s.r.o.Informační technologie
2. NetSuite Czech Republic s.r.o.Informační technologie
3. SAP ČR, spol. s r.o.Informační technologie
4. Red Hat Czech s.r.o.Informační technologie
5. CEMEX Czech Republic, s.r.o.Stavební průmysl

Reklama

Výběr článků

Načítám