Hlavní obsah

Jak se snadno a rychle naučit cizí jazyk

Právo, LENKA POKORNÁ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem – rčení, které během svého mládí slyšel od rodičů snad každý. A snad každý měl na škole povinně alespoň jeden cizí jazyk. Málokomu to ale šlo tak dobře jako třeba dějepis nebo přírodopis. A i mnozí z těch, kterým nedělalo problém nabiflovat se slovíčka z učebnice angličtiny, neobstáli v zahraničí, když se potřebovali dostat z letiště do hotelu.

Foto: Profimedia.cz

Snad každý měl na škole povinně alespoň jeden cizí jazyk.

Článek

Mezi znalostmi a praxí je totiž rozdíl. Znalosti můžete mít bravurní, pokud je ale nedokážete použít v praxi, jsou vám platné jak příslovečný zimník nebožtíkovi. Jak se tedy správně a rychle naučit cizí jazyk?

Pusťte si film v originálním znění

Nemáte-li dostatek volného času na učení a ihned po práci běžíte domů uvařit rodině teplou večeři, máme pro vás jednu radu. Během přípravy večeře si pusťte váš oblíbený film, který znáte téměř nazpaměť. Ale místo hlasu Pavla Trávníčka či Petra Rychlého si ho dejte v původním znění. Díky tomu, že repliky znáte nazpaměť, nebudete tápat nad významem, a konečně poznáte, jak zní dialog v originálním podání.

Najděte si přítele či přítelkyni v zahraničí

Jakou lepší motivaci pro učení cizího jazyka můžete mít než chtít porozumět tomu, co vám říká blízký protějšek? Je to zaručená metoda.

„Ruštinu jsem se začala učit kvůli příteli z Moskvy. Ze začátku jsme se zkoušeli domlouvat lámanou angličtinou, ani jeden jsme ji však neovládali natolik, abychom si rozuměli. Ruština je pro mě přirozenější, takže v ní dělám i větší pokroky. Trochu problém mívám jen s azbukou,“ popisuje svoji zkušenost Alena z Prahy.

Začněte chodit do nejbližší jazykové školy

Pokud ve svém okolí najdete skutečně prestižní jazykovou školu, kde vyučují odborníci na slovo vzatí, máte z poloviny vyhráno. Dvě hodiny týdně ale nestačí, takže si člověk musí alespoň jednou za dva dny najít nějakou tu hodinku a nad učebnici angličtiny si prostě chtě nechtě sednout. V dobré „jazykovce“ určitě napovědí, jak si danou řeč nejlépe osvojit.

„Ideální je, když vás učí rodilý mluvčí. Kromě gramatiky totiž vstřebáte i přízvuk,“ radí Karel Klusák, ředitel společnosti INTACT, která zprostředkovává jazykové pobyty v cizině.

Odjeďte se rozmluvit

Máte-li tu možnost a chcete poznat novou zemi včetně její kultury, památek a životního stylu, odjeďte na jazykový kurz do zahraničí. „Ověřte si ale, zda vámi vybraná agentura vlastní koncesi pro cestovní kanceláře, a tedy pojištění proti úpadku,“ doporučuje Klusák.

Do ciziny můžete vyrazit i za prací. Budete-li mít štěstí, najdete ji velice rychle například v Británii a ani nemusíte nějak excelentně ovládat angličtinu. Čím lepší základ nicméně budete mít, tím lepší práci máte šanci získat. S největší pravděpodobností asi začnete jako pomocná síla, hlavní přínos ale je, že budete odkázáni sami na sebe a nějak se prostě dorozumět budete muset. Dříve či později se to jistě zlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám