Hlavní obsah

Polovina lidí nedostává žádné finanční odměny

Polovina zaměstnanců nedostává v současné době žádné finanční odměny a podíl pracovníků bez odměn každoročně roste. Vyplývá to z ankety mezi návštěvníky pracovního portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Každý desátý dotázaný respondent uvedl, že o odměny přijde.

Článek

Sedmina respondentů naopak uvedla, že dostane 13. plat i finanční odměny. Osm procent dotázaných se těší jen na 13. plat, na 12 procent čekají pouze finanční odměny. Každý desátý o odměny naopak meziročně přijde.

Čím větší firma, tím vyšší odměny

"Podíl zaměstnanců, kteří dostávají 13. plat i finanční odměny, roste úměrně s velikostí společnosti. S rostoucím počtem zaměstnanců roste i průměrná výše 13. platu i finančních odměn" uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz. Čím větší průměrný základní plat, tím větší podíl zaměstnanců s 13. platem i finanční odměnou.

Na třináctý plat je nárok, na odměny nikoli

Takzvaný třináctý plat je nárokovatelná složka mzdy, která je ukotvena ve smlouvě. Jeho průměrná výše bývá zpravidla stejná nebo nižší, než je průměrný základní hrubý plat. Finanční odměna je závislá na odvedené práci zaměstnance, na hospodářském výsledku společnosti a dobré vůli zaměstnavatele tuto odměnu vyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám