Hlavní obsah

Přehlídka škol pomůže s výběrem povolání

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou šanci mají na trhu práce absolventi konkrétních škol a učilišť a jaké jsou podmínky přijímacích řízení na různé učební a studijní obory? To vše se dozvědí účastníci už 19. ročníku přehlídky oborů vzdělávání středních škol a vyšších odborných škol SCHOLARIS, která proběhne ve středu 13. listopadu 2013 v Prostějově.

Foto: Profimedia.cz

Zástupci škol budou informovat přítomné o učebních a studijních oborech, které jejich školy vyučují.

Článek

Od 8 do 17 hodin budou vystavovatelé připraveni zodpovědět jakoukoli otázku žákům 9. tříd ZŠ, jimž je akce primárně určena. Dveře ale mají otevřené i jejich mladší „kolegové“ a samozřejmě rodiče.

Na názoru rodičů hodně záleží

„Jsou to právě oni, kdo nejvíce ovlivňuje rozhodnutí svého dítěte v době, kdy se rozmýšlí, kterým směrem se vydá,“ zdůrazňuje ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu Práce ČR v Prostějově Věra Crhanová. Další cílovou skupinou jsou i výchovní poradci působící na základních školách a široká veřejnost.

Účastní se přes padesát škol

Letošního ročníku se zúčastní více než 50 škol, včetně těch ze sousedních regionů, a rozšíří tak nabídku oborů. Jejich zástupci budou informovat přítomné o učebních a studijních oborech, které školy vyučují. Seznámí je s podmínkami přijímacího řízení a studia, mimoškolního vyžití v zájmových kroužcích, organizací praktické výuky a možnostmi uplatnění po ukončení školy.

Úřad práce pomůže s výběrem

Už tradičně mohou návštěvníci počítat i s účastí zástupců Úřadu práce ČR. „Poskytneme zájemcům informace o tom, o jaké profese mají zaměstnavatelé v Olomouckém kraji největší zájem, jaké mají požadavky na vzdělání a dovednosti u nově přijímaných lidí či jaké šance mají na trhu práce absolventi konkrétních oborů,“ vyjmenovává Gabriela Juráčková, poradkyně pro volbu povolání Krajské pobočky ÚP v Olomouci.

Návštěvníci se také dozvědí, jak je to s možností získat stipendium u nejžádanějších oborů. Na místě pak mohou zhlédnout videoklipy o nejrůznějších povoláních, absolvovat orientační testy zájmů a dovedností, případně si sjednat individuální poradenskou konzultaci v informačním a poradenském středisku příslušného pracoviště úřadu práce nebo pohovor s psychologem.

Správná volba sníží riziko nezaměstnanosti

„Pokud si mladí lidé správně zvolí další směr vzdělávání, mohou tak snížit riziko, že rozšíří v budoucnu řady nezaměstnaných,“ zdůrazňuje Věra Crhanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám