Hlavní obsah

Trh práce bude ve čtvrtém kvartálu stagnovat

Právo, kil

Postoj zaměstnavatelů v Česku k náboru pracovních sil ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku lze charakterizovat jako opatrné vyčkávání. Tři procenta zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, stejná tři procenta předpovídají jejich snížení a 91 % nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku ve čtvrtém čtvrtletí 2013 hodnotu 0 %. Vyplývá to z výsledků průzkumu Manpower Index trhu práce zveřejněného společností Manpower Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Firmy budou nadále opatrné v náborech zaměstnanců a budou pokračovat v úsporných opatřeních.

Článek

„Nezaměstnanost v létě začala růst i přesto, že letní sezóna obyčejně představuje rostoucí poptávku po nových zaměstnancích ve stavebnictví, zemědělství a v ubytování a stravování. S pokračující recesí české ekonomiky bude trh práce stagnovat, firmy budou nadále opatrné v náborech zaměstnanců a budou pokračovat v úsporných opatřeních a ve zvyšování efektivity,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v pěti z deseti rozhodujících odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí pokles počtu pracovních sil. Nejhorší situaci hlásí odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem –11 %. Útlum náborových aktivit hlásí také doprava, skladování a komunikace s indexem –5 % a ubytování a stravování s hodnotou indexu –4 %.

Ve čtyřech odvětvích hlásí zaměstnavatelé pozitivní náborové prostředí; nejvyšší index 4 % hlásí odvětví těžba nerostných surovin, situace na Ostravsku se z tohoto trendu vymyká. Překvapivá je absence optimismu v segmentu velko- a maloobchodu, pro nějž konec roku znamená tradičně žně a který tentokrát počítá s růstem zaměstnanosti o pouhé jedno procento.

Situace v regionech

Ze tří regionů České republiky očekávají zaměstnavatelé v Praze pro třetí čtvrtletí 2013 mírné zvýšení počtu pracovních sil s hodnotou čistého indexu trhu práce 4 %, Čechy hlásí stabilní prostředí s hodnotou indexu 0 % a tradičně pesimističtější Morava očekává lehké snížení s hodnotou –2%.

Globální pohled

Z globálního pohledu lze v průběhu nadcházejícího čtvrtletí očekávat, že podmínky na trhu práce zůstanou příznivé ve 29 ze 42 sledovaných zemí a oblastí a že nábor pracovních sil zde bude v různé míře pokračovat.

Z celosvětového hlediska je nejslibnější předpověď v Indii, na Tchaj-wanu, v Panamě, Singapuru a v Brazílii.

Oproti tomu Evropané nemají důvod k optimismu. Nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Španělsku a ve Finsku. Mezikvartální i meziroční srovnání ukazují, že v průběhu čtvrtého čtvrtletí nelze v oblasti globálních náborových aktivit očekávat žádné výrazné zlepšení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám