Hlavní obsah

Šikanu v práci zažila na vlastní kůži pětina Čechů

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobbing či šikana již zdaleka nejsou na českých pracovištích neznámými pojmy. Jejich projevy nemusejí být zjevné na první pohled. Začínají často velmi plíživě například zesměšňováním dotyčného, jeho neustálou kritikou a okřikováním, ale časem se mohou vyvinout až do podoby fyzického ubližování.

Foto: Profimedia.cz

Šikana často začíná například zesměšňováním dotyčného.

Článek

Mobbingem rozumíme všechny formy společenské šikany spolupracovníka, které mohou ve svém důsledku negativně ovlivnit nejen psychický, ale i fyzický stav poškozeného.

Postihuje všechny skupiny zaměstnanců

Podle nejnovějšího opakovaného šetření společnosti STEM/MARK má s některou z forem šikany na pracovišti zkušenost více než pětina osob starších 15 let (21 %). Problém mobbingu je záležitostí všech věkových i vzdělanostních skupin, neomezuje se, jak tomu bylo dříve, například jen na osoby s nejnižším vzděláním či na ženy.

Za nejčastější projevy mobbingu můžeme v současnosti označit zadávání nesmyslných pracovních úkolů a povinností neodpovídající pracovní kvalifikaci, nedoceňování pracovního výkonu vedoucí postupně ke ztrátě sebevědomí, neustálou kritiku vykonané práce nebo pomlouvání a zesměšňování postiženého v rámci pracovního kolektivu.

Postižení to řeší stížností nebo výpovědí

Více než polovina šikanovaných osob (55 %) je některé z forem mobbingu vystavována jednou týdně či ještě častěji, a to téměř ve dvou třetinách případů (63 %) po dobu delší než jeden rok.

Tři pětiny postižených měly snahu problém na pracovišti řešit, a to nejčastěji oznámením podezření na šikanu svému nadřízenému (40 %), případně vedení firmy nebo podniku (11 %).

Druhým nejčastějším řešením bylo podání výpovědi z pracovního poměru a nalezení si jiného zaměstnání (18 %). Pouze 8 procent postižených vyhledalo instituci specializující se na řešení problémů šikany se žádostí o pomoc.

Počet případů roste

Porovnáme-li výsledky tohoto výzkumu s obdobným šetřením provedeným agenturou STEM/MARK v červnu 2011, lze konstatovat, že za poslední dva roky došlo byť k nepatrnému, ale přeci jen nárůstu osob vystavených některé z forem šikany (nárůst o 2 procentní body). Přibylo rovněž osob, které se tyto problémy na pracovišti nějakým způsobem snažily řešit (nárůst o 11 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám