Hlavní obsah

Největší zájem byl loni o technické zaměstnance

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací pracovního portálu Profesia.cz byli v roce 2012 nejvíce poptáváni kvalifikovaní techničtí zaměstnanci (32 %), dále kvalifikovaní zaměstnanci netechnického zaměření (23 %) a nižší a střední manažeři (16 %).

Foto: Profimedia.cz

Loni firmy poptávaly především kvalifikované techniky.

Článek

Z oborového hlediska firmy nejčastěji hledaly odborníky z oblasti informačních technologií. Inzeráty z této oblasti tvořily 25 % z celkového počtu zveřejněných nabídek, nicméně i v tomto oboru klesl meziročně počet nabídek o 3 %. Významný počet pozic obsazovali personalisté také v managementu (17 %), obchodu (17 %), v ekonomice a financích (12 %) a ve strojírenství (11 %).

Vyhlídky na letošek nejsou optimistické

Rok 2012 byl celkově rokem taktického vyčkávání, počet inzerovaných nabídek klesl o 5 %.

Rok 2012 byl celkově rokem taktického vyčkávání, počet inzerovaných nabídek klesl o 5 %. Nejvíce pracovních pozic ubylo v médiích (–54 %), textilním průmyslu (–45 %), telekomunikacích (–36 %), chemickém průmyslu (–33 %) nebo překladatelství (–33 %).

Ani vyhlídky pro letošní rok neskýtají důvod k optimismu.

„Vzhledem ke zhoršujícím se makroekonomickým ukazatelům lze očekávat pro rok 2013 zmírnění náborové aktivity, některé společnosti budou vzhledem k nedostatku zakázek dokonce propouštět. Masivní propouštění se však neočekává. V České republice převažuje počet společností, které nezmění stav zaměstnanců,“ říká Kateřina Jaroňová z pracovního portálu Profesia.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám