Hlavní obsah

Poradna: Nemoc ve zkušební době - může mě zaměstnavatel propustit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnancům v pracovním poměru poskytuje zákoník práce širokou ochranu, která se výrazně projevuje zejména v případě pracovní neschopnosti a možnostech skončit se zaměstnancem pracovní poměr. Je ale takto zaměstnanec chráněn i ve zkušební době?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Do firmy jsem nastoupil 1. 4. 2012 na pozici obchodního zástupce, a to na dobu určitou do 31. 3. 2013 s 8měsíční zkušební dobou. Dne 28. 6. 2012 se mi bohužel přihodil vážný úraz a od té doby jsem na nemocenské. Od zaměstnavatele mi nyní přišel dopis, že mi dává zrušení ve zkušební době ke dni doručení dopisu - k 20. 12. 2012 (to jsem si ho převzal na poště). Je takové zrušení platné?

Zkušební doba

Zkušební doba při vzniku pracovního poměru slouží k tomu, aby si zaměstnanec i zaměstnavatel v jejím průběhu ověřili, zda jsou schopni spolupracovat a zda tedy vůbec mají zájem na dalším trvání pracovního poměru. U tzv. řadových zaměstnanců, mezi které zřejmě patří i vaše pozice obchodního zástupce, smí být zkušební doba sjednána maximálně na 3 měsíce. Až šestiměsíční zkušební dobu mohou mít pouze vedoucí zaměstnanci.

To, že ve vaší pracovní smlouvě byla sjednána zkušební doba nad zákonný limit, ovšem neznamená, že by zkušební doba vůbec sjednána nebyla. Pouze se uplatní zkušební doba tříměsíční, která by vám za normálních okolností skončila na konci června 2012.

Ještě před skončením této zkušební doby se však vyskytly celodenní překážky v práci na vaší straně – dočasná pracovní neschopnost. O dobu těchto překážek se tak vaše zkušební doba prodloužila. Pokud jste byl nepřetržitě v dočasné pracovní neschopnosti, vaše zkušební doba skutečně stále ještě trvá a zaměstnavatel mohl využít zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Ukončení pracovního poměru v době nemoci

Zrušení ve zkušební době je speciální způsob velmi jednoduchého ukončení pracovního poměru kteroukoli ze stran. Není k němu nutné uvádět důvody či dávat jakoukoli výpovědní dobu. Z formálních náležitostí stačí pouze dodržet písemnou formu.

Zaměstnanec je ve zkušební době chráněn pouze tím, že s ním zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr v prvních 21 dnech jeho pracovní neschopnosti. V této době totiž zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci náhradu mzdy a ukončením pracovního poměru by se tak vyhnul jejímu placení.

Ovšem jakmile uplyne těchto 21 dní, zaměstnavatel již může zrušení ve zkušební době zaměstnanci předat, a to i když jeho pracovní neschopnost nadále trvá. Skutečnost, že jste po úrazu na nemocenské, tedy zrušení ve zkušební době nevylučuje. Po celou dobu rekonvalescence byste byl chráněn pouze v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele.

Shrnutí

Váš zaměstnavatel dodržel všechny podmínky pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době – vyhotovil jej písemně, řádně vám ho doručil a vaše zkušební doba v době doručení dopisu ještě trvala, protože se prodloužila o dobu vaší nepřítomnosti v práci z důvodu úrazu. Váš pracovní poměr tedy skutečně skončil dnem doručení zrušení. I nadále však můžete pobírat nemocenské od České správy sociálního zabezpečení.

V případě, že by se jednalo o pracovní úraz (což z Vašeho dotazu není zřejmé), by sice šlo pracovní poměr ve zkušební době zrušit, tak jak je výše uvedeno, ale ze zákona byste měl právo na různé druhy odškodnění. Pokud by tomu tak bylo, rozhodně doporučuji otázky odškodnění pracovního úrazu dále zkonzultovat.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám