Hlavní obsah

Chebská zóna nabídne další pracovní místa

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalších asi 50 až 80 pracovních míst by mohla nabídnout možná už v příštím roce chebská průmyslová zóna. Podle vedení města je totiž téměř před podpisem smlouva o prodeji 40 tisíc metrů čtverečních pozemků z průmyslové zóny, na kterých má textilní firma s německým majitelem vystavět výrobní závod a sklad.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Průmyslová zóna v Chebu.

Článek

„Navíc si firma chce zajistit předkupní právo na dalších 30 tisíc metrů čtverečních chebské průmyslové zóny,“ uvedl náměstek chebského starosty Tomáš Linda (ODS). „Jednání se jeví opravdu velmi slibně a smlouva už je detailně připravena,“ dodal.

Cenu za metr čtvereční pozemků v chebské průmyslové zóně stanovilo již po jejím dokončení městské zastupitelstvo na 490 korun. Jenže výrobce textilu má získat část průmyslové zóny vedle rychlostní silnice, kde je omezení pro stavbu vyšších budov.

„Jde asi o patnáct procent výměry pozemků, kde se jedná o dvacetiprocentní slevě z ceny,“ řekl Linda, podle kterého ale na investorovi bude zaplatit státu poplatek za vyjmutí půdy ze zemědělského fondu. Ten může dosáhnout až 350 korun za metr čtvereční. „Snížení ceny za vyjmutí z fondu by však mohla změnit novela zákona, která se připravuje,“ upozornil Linda.

Připomněl, že ještě před dvěma roky se za takové vyjmutí platilo jen 65 korun za metr čtvereční. Podle Lindy zatím není zcela jasné, jak vysoké investice chce firma do Chebu směřovat. „Ale vzhledem k projektu se jedná minimálně o řádově desítky miliónů korun, nebo dokonce stovky,“ konstatoval.

Zóna se pomalu naplňuje

Pokud se podaří jednání dotáhnout do úspěšného konce, bude chebská průmyslová zóna ze zhruba 90 procent obsazena. „Textilní firma by měla získat v zóně předposlední volný pozemek. Proto chceme v příštím roce průmyslovou zónu rozšířit o zhruba třicet hektarů,“ sdělil Linda.

Původně se počítalo s rozšířením průmyslové zóny, tedy s vybudováním komunikace ve tvaru T ve směru na Hradiště. Tato varianta by přišla podle dosavadních odhadů na 60 miliónů korun.

„Nyní bychom ale přistoupili pouze na variantu s vybudováním komunikace ve tvaru L, takže by stavba vyšla s inženýrskými sítěmi o asi čtvrtinu levněji,“ řekl náměstek starosty, podle kterého se má s investicí počítat v rozpočtu města pro příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám