Hlavní obsah

Třebíčští hledají cesty k práci doma

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Třebíči zahájilo činnost Koordinační centrum práce na dálku. I když se teprve začalo se sběrem podkladů pro analýzu situace, projekt už vzbudil zájem podnikatelů i nezaměstnaných. Informovala o tom místostarostka Marie Černá.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z cílových skupin pro práci z domova jsou mladé maminky.

Článek

Město Třebíč v partnerské spolupráci s krajskou pobočkou Úřadu práce v Jihlavě se pustilo do projektu, jehož výsledkem by mělo být vytváření pracovních nabídek určených pro výkon v domácím prostředí.

Blahodárná kapka

„Nebude to radikální zásah do nezaměstnanosti, není to ani cíl projektu. Ten se snaží najít řešení pro jednu skupinu lidí hledajících práci. Málokterou oblast však lze vyřešit jedním zásahem, a stejně tak i zde to může být blahodárná kapka ke kapce,“ objasnil význam aktivity, plně hrazené dotací z EU a příspěvkem ze státní kasy, starosta Třebíče Pavel Heřman.

Začali analýzou legislativních podmínek

Zaměstnanci centra nyní sbírají podklady k analýze, mj. jaké jsou pro práci z domova v českém prostředí legislativní podmínky či jaké schopnosti a možnosti má cílová skupina (tedy zejména lidé dlouhodobě pečující o nemocné, maminky po mateřské dovolené či osoby se zdravotním postižením).

„Zároveň sestavujeme seznam podnikatelů, kteří by mohli mít o projekt zájem, a chystáme se je oslovit,“ uvedla manažerka projektu Jana Hochová.

Využijí britské zkušenosti

Koncem září se tým chystá na třídenní stáž ve Velké Británii, kde se koordinátoři z Třebíče seznámí s praxí tamní neziskové organizace, která se zprostředkováváním práce na dálku zabývá už dvacet let. „Tamní zkušenosti odpovídají podmínkám daným britskými zákony,“ vysvětlila Marie Černá, proč metodiku není možné jednoduše okopírovat.

Úkolem centra, jehož působnost bude minimálně pro celou oblast Kraje Vysočina, bude pomoc podnikatelům, aby taková místa dokázali vytvářet, i potenciálním zaměstnancům, kteří si budou muset umět poradit s řadou nových okolností včetně organizace času. Výsledná místa budou nabízet úřady práce.

Nejde o ojedinělý problém

I přesto se už nyní lidé na třebíčské koordinační centrum obracejí se zájmem. „Kontakty nám nabízejí jednak lidé, kteří mají o práci z domova sami zájem, ale také se nám ozvali například z hodonínské radnice, která v regionu řeší podobný problém, a zajímá se o projekt jako takový,“ naznačila Jana Hochová, že iniciativa Třebíčských nejspíš tnula do živého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám