Hlavní obsah

Pondělní únava je způsobena sociálním jet lagem

Pondělní únava a neschopnost zařadit se do pracovního procesu je podle vědců stejným stavem, jaký člověk prožívá při letu proti časovému pásmu. Této chorobě z časového posunu se anglicky říká jet lag. A podle psychologů jsou pondělní ranní únavy a malátnosti způsobeny víkendovým jet lagem.

Foto: Profimedia.cz

Po víkendovém ponocování je návrat do pracovního procesu ztížen časovým posunem spánku.

Článek

O víkendu totiž chodíme spát později a přispíme si, návrat do pracovního procesu je tak ztížen právě časovým posunem spánku.

O víkendu neponocovat

Pokud se lidé „sociálnímu jet lagu“ chtějí vyhnout, musejí i o víkendu chodit spát ve stejný čas a vstávat ve stejný čas jako v pracovním týdnu. Vyhnou se tak snížené schopnosti přemýšlení, únavě, podrážděnosti a špatné náladě, kterou mnozí na počátku pracovního týdne zažívají.

Vnitřní hodiny neošálíme

„Přispat si o víkendu znamená, že dojde k posunu vnitřních hodin na později, nebyl by to žádný problém, kdyby pak nenásledovalo časné ranní vstávání v pondělí,“ tvrdí psycholožka Helen Burgessová na stránkách deníku Daily Mail.

Pojem „sociální jet lag“ poprvé použil německý vědec Till Rönneberg, podle něhož může časté opakování tohoto jevu působit negativně na celkové zdraví. Sociální jet lag je nebezpečnější proto, že se opakuje velmi často, ten cestovní je nebezpečný většinou jen pro stewardy a piloty či osoby, které cestují denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám