Hlavní obsah

Poradna: Ukončení zaměstnání po rodičovské dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákoník práce sice zaručuje rodičům možnost vrátit se po skončení rodičovské dovolené do práce k původnímu zaměstnavateli, ale velmi často dojde k tomu, že pracovní poměr tohoto rodiče je při jeho návratu, nebo bezprostředně po něm, ukončen. Ať již z důvodů na straně zaměstnavatele, který již zaměstnance nadále nepotřebuje, nebo třeba proto, že zaměstnanec nesežene místo ve školce a chce zůstat ještě s dítětem doma. Na co má zaměstnanec v takovém případě nárok?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Po skončení mateřské dovolené jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou. Dohodla jsem se se zaměstnavatelem, že budu s dcerou doma do jejích 4 let. Nyní bych měla opět nastoupit do zaměstnání. Zaměstnavatel mi však naznačil, že pro mě po návratu již nebude mít místo, protože za mě byla přijata náhrada a po 2 letech dostala tato osoba smlouvu na dobu neurčitou. Zajímalo by mne, jestli po nastoupení do zaměstnání a případném následném obdržení výpovědi musí zaměstnavatel dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu, zda mám nárok na tříměsíční odstupné a zda mi ještě náleží nějaký doplatek za nevyčerpanou dovolenou.

Mateřská a rodičovská dovolená, neplacené volno

Na začátek malé upřesnění pojmů: mateřskou dovolenou je vám zaměstnavatel povinen poskytnout po dobu 28 týdnů, po ní máte právo čerpat rodičovskou dovolenou, maximálně však do 3 let věku dítěte.

Poskytnutí jakéhokoliv dalšího volna po dosažení tohoto věku už závisí na dohodě s vaším zaměstnavatelem (samozřejmě pokud se v mezidobí nenarodí další dítě). Jedná se pak o tzv. „neplacené volno“. Vzhledem k tomu, že vaší dceři budou 4 roky, nejste v současné době na rodičovské dovolené, ale na základě dohody se zaměstnavatelem čerpáte neplacené volno.

Návrat zpět do zaměstnání

Pokud se zaměstnanec vrací do práce hned po mateřské dovolené, má právo vrátit se na své původní pracoviště a samozřejmě na práci podle pracovní smlouvy. Někdy to zjednodušeně vysvětlujeme, že má právo se vrátit „na stejnou židli“.

Po návratu z rodičovské dovolené či neplaceného volna má zaměstnanec už jen právo na přidělování práce podle pracovní smlouvy – tedy už třeba na jiném pracovišti, pokud je toto pracoviště v rámci sjednaného místa výkonu práce.

V době čerpání mateřské a rodičovské dovolené zaměstnavatel nesmí ukončit zaměstnancův pracovní poměr výpovědí, tedy až na některé mimořádné výjimky, jako je například zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance, zrušení zaměstnavatele nebo jeho části atd.

Ukončení pracovního poměru

Po skončení rodičovské dovolené, ať již se zaměstnanec vrátí do práce nebo čerpá neplacené volno, se již žádná zvláštní ochrana před výpovědí neuplatňuje. Zaměstnavatel tedy může zaměstnanci dát i výpověď z důvodu nadbytečnosti, která je v těchto případech nejčastější. Pro výpověď z tohoto důvodu ovšem musí být naplněny podmínky, to znamená, že zaměstnavatel musí přijmout rozhodnutí o zrušení pozice zaměstnance a zaměstnanec se na základě tohoto rozhodnutí musí skutečně stát nadbytečným.

Pozor, důvodem nadbytečnosti není, když zaměstnavatel na vaše místo přijal jiného zaměstnance na dobu neurčitou. Takováto organizační změna by byla pouze fiktivní, počet pracovních pozic by se ve skutečnosti nesnížil a zaměstnavatel by vás pouze nahradil jiným zaměstnancem. Pokud by vám tedy zaměstnavatel řekl, že za vás již přijal náhradu na dobu neurčitou a z tohoto důvodu vám dává výpověď, výpověď by byla neplatná a vy byste se do 2 měsíců této neplatnosti mohla dovolat u soudu, kde byste s velkou pravděpodobností uspěla.

V případě výpovědi z organizačních důvodů (nikoli tedy jakékoli výpovědi) má zaměstnanec nárok na odstupné, jehož výše činí po 2 letech trvání pracovního poměru 3 průměrné měsíční výdělky. Výpovědní dobu v délce minimálně dvou měsíců (pokud se se zaměstnancem nedohodl na delší) je zaměstnavatel povinen dodržet v každém případě výpovědi. Pokud by vám ovšem dal zaměstnavatel výpověď ještě v době, kdy čerpáte neplacené volno, výpovědní doba proběhne v rámci tohoto volna a do práce byste se tak už nemusela vrátit.

Shrnutí

Výpověď vám zaměstnavatel může dát pouze v případě, že má pro to důvod uvedený v zákoníku práce (organizační změny, zdravotní důvody, nesplňování předpokladů a požadavků, porušování povinností). Takovým důvodem však rozhodně není skutečnost, že na vaši pozici v době vašeho neplaceného volna zaměstnavatel přijal nového zaměstnance na dobu neurčitou.

Aby zaměstnavatel ve vašem případě vyloučil riziko neplatnosti výpovědi, bude se s vámi pravděpodobně snažit ukončit pracovní poměr dohodou. Na tuto dohodu nejste povinna přistoupit a bude záležet, na jakých finančních podmínkách se se zaměstnavatelem dohodnete. Pokud k dohodě o ukončení nedojde, po skončení neplaceného volna nastoupíte zpět do práce. V případě, že by vám zaměstnavatel nemohl přidělovat práci podle pracovní smlouvy (vaši práci vykonává jiný kolega nebo kolegyně) vznikly by mu překážky na straně zaměstnavatele, během kterých byste práci nekonala, ale příslušela by vám náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Ať již zaměstnavatel bude mít výpovědní důvod nebo dojde k dohodě, vždy máte nárok na vyčerpání zbývající dovolené, a pokud si ji nevyčerpáte, tak na její proplacení.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám