Hlavní obsah

Specialisté si loni platově polepšili

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok přinesl na trhu práce nárůst mezd specialistů napříč všemi sledovanými obory. K nejvýraznějšímu zvýšení mezd došlo mezi programátory a testery. Oblast informačních technologií (IT) se tak stala hlavním tahounem růstu mezd specialistů v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Oblast informačních technologií se loni stala hlavním tahounem růstu mezd.

Článek

Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu Salary & Benefits Guide 2011–2012 mezinárodní personální agentury Robert Half.

„Zvyšování mezd specialistů, které jsme zaznamenali již od konce roku 2010, pokračovalo i v roce 2011. Růst mezd se nejčastěji týkal zkušených odborníků, a to zejména v IT, administrativě, logistice, u obchodních pozic v FMCG (rychloobrátkové zboží) a u specifických technických pozic. V loňském roce se také významně zvýšil zájem o uchazeče na pozice v oblasti lidských zdrojů,“ uvedl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

U absolventů je podmínkou praxe

Nové pracovní možnosti se otevřely i pro vysokoškolské absolventy, podmínkou však byla komerční praxe vykonávaná při studiu. Největší uplatnění našli v oblasti IT a obchodu.

Současně se na trhu práce i v roce 2011 projevoval nedostatek kvalifikovaných odborníků. Extrémní poptávka byla zejména po zkušených programátorech a testerech na trhu IT. Měsíční hrubá mzda se u těchto pozic v loňském roce pohybovala mezi 50–90 tisíci korunami.

Jedním z výraznějších trendů loňského roku byla i větší obliba pracovních úvazků na dobu určitou, kterými si zaměstnavatelé nechávali otevřené možnosti pro případné zhoršení ekonomických podmínek na trhu.

Noví zaměstnanci jen za odcházející

V roce 2012 lze podle Křížka očekávat větší stabilizaci pracovního trhu specialistů, zaměstnavatelé budou pravděpodobně opatrnější při otevírání nových pozic.

„Nábory nových zaměstnanců budou probíhat zejména jako náhrady za stávající zaměstnance. V důsledku toho neočekáváme v průběhu roku 2012 výrazný nárůst mezd,“ zdůrazňuje Křížek.

Záležet bude i na benefitech

Nadále ale bude na pracovním trhu nedostatek profesionálů s praxí a předpokládá se, že zkušení kandidáti si stejně jako v předchozích letech budou moci vybírat z více pracovních nabídek.

„Při rozhodování o změně zaměstnání ale budou opatrnější. Jedním z důležitých faktorů bude kromě výše nabízené mzdy i balíček zaměstnaneckých výhod,“ doplňuje Aleš Křížek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám