Hlavní obsah

V hledáčku zaměstnavatelů pro letošní rok jsou především IT pracovníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé v Česku budou mít letos zájem především o programátory a další pracovníky informačních technologií. Chybět jim ale budou i kvalifikovaní dělníci či obchodníci. Naopak problémy najít si práci by mohli mít lidé ze stavebnictví.

Foto: Profimedia.cz

Každá čtvrtá pracovní nabídka patří do kategorie informačních technologií.

Článek

"Jelikož se v ČR nyní koncentrují servisní centra světových IT společností, je velký zájem o IT pracovníky všech úrovní," uvedl marketingový manažer agentury Manpower Jiří Halbrštát. Výrobní firmy však podle něj také cítí velký nedostatek kvalifikovaných dělníků.

Těžko se shánějí řemeslníci

Jak vyplynulo z ankety ČTK mezi pracovními portály a personálními agenturami, na trhu chybí svářeči, CNC obráběči, řidiči vysokozdvižných vozíků, zámečníci, elektrikáři a podobné profese. Dlouhodobě je pro zaměstnavatele velmi náročné vyhledat řemeslníky a vhodné obchodní zástupce. Chybí také kuchaři, řidiči, lékaři a personál ve zdravotnictví.

Společnost Manpower čtyřikrát do roka zveřejňuje index trhu práce, v němž na základě průzkumu mezi zaměstnavateli odhaduje náborové iniciativy firem. V tomto čtvrtletí by přitom podniky podle indexu měly spíše propouštět než nabírat. Nejhorší situace má být v tomto ohledu ve zpracovatelském průmyslu. Naproti tomu poměrně značný počet zaměstnavatelů v oblasti zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu hodlá přijímat. Důvodem bude pravděpodobně začínající sezona jarních prací.

Firmy stále hledají informatiky

Zájem o informatiky je i podle Lucie Burianové z portálu Profesia.cz. "Každá čtvrtá pracovní nabídka patří do kategorie informačních technologií," uvedla. Na základě statistik loňského roku je podle ní znát velký zájem také o zaměstnance z oblasti obchodu a ekonomiky,zejména účetnictví.

IT vývojáři, programátoři, klíčoví obchodníci či pracovníci specializovaných technologických profesí, například konstruktéři, budou letos žádaní i podle Ondřeje Myslivečka, analytika společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

"V případě žádaných specialistů technických profesí v průmyslu jde do jisté míry o generační problém," míní Mysliveček.

Část zkušených zaměstnanců totiž postupně odchází do důchodu, ale řada studentů paradoxně nevidí v technických oborech perspektivu a volí raději humanitně orientované obory, které však neskýtají na pracovním trhu  tolik možností uplatnění.

V důsledku očekávaných vládních škrtů by mohl pokles zájmu o pracovníky podle Myslivečka letos nastat i ve finančním sektoru a také v administrativě.

Reklama

Výběr článků

Načítám