Hlavní obsah

Národní soustava povolání zlepší znalosti o trhu práce

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby mohly české podniky a celá tuzemská ekonomika dlouhodobě úspěšně obstát ve světové konkurenci, potřebují čeští zaměstnavatelé dostatečný počet zaměstnanců s patřičnou kvalifikací ve správných oborech. K jejich získání jim pomůže Národní soustava povolání, což je otevřená databáze informací o potřebách trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Národní soustava povolání (NSP) obsahuje informace o povoláních uplatnitelných na trhu práce a kompetencích, které jsou pro ně požadovány. Vytvářejí ji zaměstnavatelé a jejím garantem je stát.

Posílení vazeb mezi světem práce a vzděláváním

V databázi uživatel nalezne vše, co potřebuje vědět o povoláních v České republice, například jejich pracovní náplň, požadovanou kvalifikaci, kompetence, potřebné odborné dovednosti a znalosti, údaje o mzdovém ohodnocení, volných místech a další užitečné informace.

„Hlavním přínosem projektu je nejen efektivní rozvoj lidských zdrojů v České republice, ale i aktivní ovlivňování vazeb mezi světem práce a vzdělavatelskou sférou prostřednictvím důraznějšího a širšího zapojení všech klíčových partnerů,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Zaměstnavatelé znají potřeby trhu nejlépe

Zaměstnavatelé mají nejpřesnější informace o potřebách trhu práce, a proto jsou stěžejním aktérem Národní soustavy povolání – vytvářejí ji prostřednictvím tzv. sektorových rad.

„Požadavky zaměstnavatelů a jejich organizací nejpřesněji vystihují potřeby trhu práce, proto společně s ministerstvem práce a sociálních věcí aktivně hledají východiska a řešení za účelem vytváření celostátního ‚zadání‘ pro vzdělavatele a aktéry trhu práce obecně,“ vysvětluje Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V sektorových radách zasedli odborníci

V současnosti je ustaveno 29 sektorových rad, které sdružují významné zástupce zaměstnavatelů, profesních organizací, vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje. Tyto rady pokrývají již kompletně celou oblast činností trhu práce v ČR a na jejich práci se nyní podílí více než 1000 odborníků.

Veřejná zakázka Národní soustava povolání II (NSP II) je realizována v rámci projektu ministerstva práce a sociálních věcí, který je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu České republiky. Realizátorem je sdružení, jehož členy jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR a společnost Trexima. Podrobnosti o projektu najdete na www.nsp.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám