Hlavní obsah

Třináctých platů bude letos méně

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinácté platy nebo roční prémie vyplatí letos svým zaměstnancům jen osmatřicet procent tuzemských firem. U další pětiny společností se takové odměny budou týkat pouze vybraných pracovníků. Plných dvaačtyřicet procent firem žádné nadstandardní odměny na konci roku vyplácet nebude.

Foto: Profimedia.cz

Vzrostl podíl firem, které letos žádné bonusy zaměstnancům nevyplatí.

Článek

Potvrdil to průzkum mezi 123 předními zaměstnavateli, který na přelomu listopadu a prosince realizovala společnost LMC.

Podíl opatrných stoupl

Přestože pro většinu českých společností byl letošní rok z hlediska obchodních výsledků velmi dobrý, u řady z nich se projevila opatrnost kvůli nejistotě z dalšího vývoje ekonomiky, která se odrazila mimo jiné také v odměňování zaměstnanců. Data z průzkumů mezi předními zaměstnavateli ukazují, že zatímco v prosinci loňského roku se 13. platy či roční prémie rozhodlo nevyplatit 22 % firem, letos jejich podíl stoupl na 42 %.

Firmy šetří na zlé časy

„Ukazuje se, že vyplácení ročních prémií v tuzemských firmách není vázáno jen na výkon odvedený během daného roku, ale je do velké míry ovlivněno také očekáváními, která firmy mají do dalších období. Ačkoli drtivá většina firem má mnohem lepší výsledky než vloni, vzrostl podíl těch, které žádné bonusy zaměstnancům nevyplatí,“ uvedl Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC.

S prémiemi raději nepočítají

Údaje z průzkumu mezi zaměstnavateli přitom potvrzují očekávání, která mají sami zaměstnanci. V rámci šetření na internetovém portálu Jobs.cz plných 56 % respondentů uvedlo, že vzhledem k nepříznivým ekonomickým podmínkám neočekávají vyplacení 13. platu ani ročních prémií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám