Hlavní obsah

Krnov zaměstnal ve veřejné službě na 100 lidí, ušetřil 800 000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Krnov na Bruntálsku zaměstnal v rámci veřejné služby už přes 100 dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Pro město i jeho organizace odpracovali od loňského června téměř 20 000 hodin. Město tím ušetřilo kolem 800 000 korun. Uvedla to mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zájem o veřejnou službu je v Krnově mnohem vyšší než její nabídka. Například na konci dubna ji vykonávalo 108 obyvatel města, kteří pobírají dávky hmotné nouze déle než půl roku. Dalších 141 nezaměstnaných na práci ve veřejné službě čekalo, uvedla mluvčí.

Lidé za ni sice nedostali honorář, ale vyhnuli se díky ní nejméně tisícikorunovému snížení pobírané dávky na existenční minimum. "I kdybychom odvedenou práci ohodnotili pouze minimální hodinovou mzdou, dostáváme se k úspoře kolem miliónu korun. Po odečtení režijních nákladů ve výši zhruba 200 000 Kč zůstáváme výrazně v plusu," uvedl koordinátor veřejné služby Petr Studnička.

Pomocné práce v kuchyních a prádelnách ale i hlídání přechodů

Lidé v rámci veřejné služby vykonávají především pomocné práce při údržbách, úklidech či stěhování, pomáhají na zahradách, v kuchyních a prádelnách. Město je zaměstnává také při řízení dopravy na přechodech pro chodce v okolí škol. V zimě pak především odklízejí sníh a led. Pracují i v partnerských organizacích města, například pro Dětský domov Lichnov a Vzdělávací centrum Slezské univerzity.

Podle Studničky přináší nejvíce pracovních míst jaro a léto, v podzimních a zimních měsících zřejmě práce ubude. "Nepříjemným dopadem by pak mohlo být krácení dávek i těm pracovníkům, kteří ne vlastní vinou nemají možnost odpracovat požadovaný počet hodin," uvedl.

Desetinu lidí město vyřadilo pro špatný pracovní výkon

Problémem v rozvoji veřejné služby je podle něho také omezená kvalifikace žadatelů a někdy i jejich nízká pracovní morálka. Pro špatný pracovní výkon město dosud vyřadilo zhruba desetinu lidí z databáze veřejné služby, kde je celkem 304 nezaměstnaných. Dávky hmotné nouze pobírá 1700 Krnovanů. Podle Studničky by město mohlo do konce roku 2011 nabídnout práci v rámci veřejné služby celkem asi 250 lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám