Hlavní obsah

Ve Slaném se do veřejné služby zapojily čtyři desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slaný

Slanému na Kladensku se loni osvědčilo zaměstnávání lidí pobírajících dávky, které umožnil institut takzvané veřejné služby. Téměř čtyři desítky dlouhodobě nezaměstnaných odpracovaly od června, kdy byla tato novinka zavedena, do konce roku 4500 hodin.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Město bude zaměstnávat lidi pobírající dávky i v letošním roce," řekl starosta Ivo Rubík (ODS).

Nezaměstnaní měli většinou na starosti úklid nebo výzdobu ulic a údržbu městské zeleně. "Teď v zimě například dostali lopaty a odklízeli sněhové bariéry na přechodech, které vytvořily radlice," uvedl Rubík. Vedle toho se podíleli i na úpravách slánské ploché dráhy, kde odpracovali 150 hodin.

Během celého období nebyla hlášena žádná pojistná událost, porušení pracovní kázně radnice zaznamenala v jednom případě. "Tomu člověku se okamžitě snížily dávky na nejnižší úroveň," dodal starosta.

Veřejná služba se vztahuje na jedince, kteří jsou déle než půl roku bez práce a pobírají příspěvek na živobytí. Pokud odpracují 20 hodin měsíčně, budou ho dostávat v dosavadní výši, při 30 hodinách si o několik stovek přilepší. Kdo se do veřejné služby nezapojí, musí počítat s existenčním minimem. Je pouze na radnicích, zda institut veřejné služby zavedou.

Na Kladensku byla v prosinci nezaměstnanost 8,6 procenta, proti předchozímu měsíci se zvýšila o 0,4 procentního bodu. Ve Slaném činila podle Rubíka 8,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám