Hlavní obsah

Mladí lidé v Praze vydělají až o třetinu víc než jinde v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mladí lidé mají v Praze možnost získat až o třetinu vyšší mzdu než v jiných regionech. Průměrná mzda lidí ve věku mezi 17 a 24 lety dosáhla v Praze 20 700 korun. Jejich vrstevníci v Karlovarském, Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji přitom nemají na výplatní pásce ani 16 000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

U některých věkových kategorií se plat může lišit až o polovinu.

Článek

Vyplývá to z aktuální analýzy mezd a platů Merces.cz, která zahrnula příjmy více než 170 000 lidí. Například na pozici referent obdrží v metropoli zaměstnanec mezi 17 a 24 lety plat téměř 19 000 korun. Naproti tomu na severu Moravy se na těchto místech lidé dočkají zhruba 13 600 korun měsíčně.

Ještě výraznější rozdíly jsou ve věkové skupině 25 až 34 roků. Průměrná mzda této skupiny je v Praze 31 500 korun, zatímco v pěti krajích s nejnižšími platy jen něco přes dvacet tisíc.

V Praze jsou lépe placeni mladší lidé, v ostatních krajích to tak ale není. V Praze se průměrná mzda nejprve zvyšuje na maximálních 33 220 korun pro věkovou skupinu 35 až 44 let. Posléze klesá na necelých 28 500 u lidí ve věku 45 až 54 let a 27 200 korun pro lidi do 64 let. Průměrná mzda v ostatních krajích takovou parabolu neopisuje. Ve všech ostatních krajích sice nejprve průměrná mzda výrazněji stoupne mezi první a druhou věkovou kategorií jako v Praze, posléze se ale drží na zhruba stejné úrovni.

Důvodů tohoto vývoje je několik. V Praze jsou obvykle centrály zahraničních firem, které platí lépe. Na trhu práce je větší přetlak pracovních nabídek, firmy se snaží získat co možná nejkvalitnější lidi, kterým ovšem musí zaplatit více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám