Hlavní obsah

Světelští skláři dostanou hromadnou výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Ve světelských sklárnách Sklo Bohemia budou výpovědi zřejmě rozdány do konce listopadu. Podnik, v němž se v září zastavila výroba kvůli předlužení, má kolem 1100 pracovníků. Hromadné propouštění se nebude týkat pouze desítek lidí, kteří budou nadále potřeba kvůli zajištění majetku, uvedla insolvenční správkyně Helena Horová.

Článek

Hromadné propouštění bylo podnikovým odborům a úřadu práce oznámeno v polovině října. "Budeme se snažit, aby všichni měli výpovědi do 30. listopadu," uvedla Horová.

Kolika sklářům budou výpovědi nakonec rozdány, se ale zatím nedá odhadnout. Podle předpokladu odborů a úřadu práce odejdou první stovky lidí 18. listopadu, protože od tohoto data mohou dát skláři výpověď sami kvůli insolvenci podniku, aniž by ztratili nárok na zákonem dané tříměsíční odstupné. 

Od konce září je většina zaměstnanců doma s příslibem, že jim bude nadále plynout průměrná mzda. Zářijové platy ale vyplaceny nebyly a šanci na výplatu v řádném termínu nemají skláři ani za říjen. Odborový předák Stanislav Vaněk odhadl, že by v příštím týdnu mohla odejít asi polovina sklářů.

Čekání na výpověď může být výhodnější

Sami dají výpověď zřejmě hlavně ti, kteří si ještě nesehnali jinou práci, a proto rychle potřebují podporu v nezaměstnanosti. Mnoho pracovníků si ale pravděpodobně počká na výpověď. Podle kolektivní smlouvy totiž mají nárok na vyšší odstupné, a to až za šest měsíců, podle odpracovaných let. Přibyl by jim i nárok na mzdu za dva měsíce výpovědní doby.

Vyplacení dlužných peněz však budou uplatňovat u insolvenčního správce a zatím není jisté, kolik na ně při řešení úpadku zbude. "Budou mít nárok na více peněz, které ale třeba nikdy neuvidí," podotkl Vaněk.

Úřad práce ve Světlé posílí

Na příští týden se připravuje havlíčkobrodský úřad práce. Pokud skutečně ze skláren v úterý odejdou stovky sklářů, je úřad připraven poslat do Světlé 20 úředníků kvůli urychlení evidence nezaměstnaných. Nárok na podporu v nezaměstnanosti by pak skláři měli od druhé poloviny tohoto měsíce; první peníze by mohli dostat do rukou před Vánoci.

Míra nezaměstnanosti na Havlíčkobrodsku v říjnu stagnovala na zářijových 4,3 procenta. Na konci minulého měsíce si v okrese hledalo práci 2100 lidí. Podle předpokladu by se v tomto měsíci mohla nezaměstnanost v okrese zvýšit i o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám