Hlavní obsah

Řidiči, kteří nezažádali o výměnu profesních průkazů, musí absolvovat školení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lhůta na podání žádosti o výměnu profesních průkazů u řidičů z povolání vyprší ve středu. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že dosud bylo vydáno zhruba 302 000 nových průkazů. Ministerstvo přitom podle něho předpokládalo, že se do konce letošního října vyrobí 340 000 průkazů.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Nové profesní průkaz přijde na desítky tisíc korun

Článek

O výměnu si do 1. října museli požádat řidiči nákladních aut a autobusů, kteří mají platné osvědčení profesní způsobilosti řidiče. Ukládá jim to zákon. Přesný počet řidičů, kteří o výměnu starého průkazu za nový dosud nepožádali, ministerstvo nezná. Podle Hanzelky drtivá většina již o výměnu zažádala.

Řidiči, kteří si nestihnou zažádat o výměnu průkazu do 1. října, budou muset absolvovat celé školení podle nového zákona, jako kdyby nikdy profesní průkaz nevlastnili. To zahrnuje nejméně 140 hodin teorie i praktické jízdy.

Nový průkaz tak může přijít na desítky tisíc korun. Pořídit si jej musejí řidiči vozidel nad 3,5 tuny. Dosud se povinnost mít průkaz profesní způsobilosti vztahovala jen na řidiče nákladních aut o hmotnosti nad 7,5 tuny.

Nový zákon změnil i způsob vydání dokladu. Zatímco dříve jej žadatel dostal na počkání, nyní se čeká měsíc, obdobně jako u řidičského průkazu. Poplatek za vystavení je 200 korun, průkaz platí pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám