Hlavní obsah

Stravenky stále patří mezi nejoblíbenější benefity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejoblíbenější zaměstnanecké výhody patří tradičně stravenky. Na druhém místě se umístily pojišťovací produkty. Dalšími oblíbenými benefity jsou dny dovolené nad rámec stanovený zákonem a příspěvky na sport, kulturu a vzdělávání. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti ING mezi stovkou nejvýznamnějších českých firem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stravenky

Článek

Zaměstnanecké výhody jsou součástí firemní politiky a drtivá většina firem je svým zaměstnancům nabízí, řekl novinářům ředitel ING Emploee Benefit Jan Šíbal. Změny zákonů v rámci reformy veřejných financí, které platí od ledna 2008, neměly podle něj na tuto situaci vliv.

V jejím důsledku se mimo jiné sloučil společný limit na životní pojištění a penzijní připojištění na 24 000 Kč ročně, o který lze snížit daňový základ. Úpravu systému poskytovaných výhod jako následek reformy připouští 12 procent firem, podotkl.

Nejposkytovanější benefity korespondují s oblíbeností jednotlivých výhod u zaměstnanců. Zaměstnavatelé svým zaměstnancům poskytují stravenky (83 procent firem) a přispívají na penzijní připojištění (78 procent). Životní pojištění nabízí 39 procent společností, po nich následují příspěvky na vzdělávání.

Přínosy zaměstnaneckých výhod firmy spatřují podle průzkumu zejména v daňové výhodnosti, stabilizaci a motivaci zaměstnanců, budování dobrých vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Benefity jsou také součástí firemní kultury a zlepšují image firmy.

Ve srovnání s výsledky průzkumu před rokem vzrostl zájem o manažerské motivační programy, možnost nákupu cenných papírů firmy a slevy na vyřazené automobily, mobilní telefony a příslušenství. Seznam nabízených výhod je také poměrně ustálený a o jeho rozšíření uvažuje přibližně 27 procent firem, což je značný pokles z 53 procent v předchozím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám