Hlavní obsah

Zaměstnanost před důchodem roste, v ČR je ale průměrná

– PRAHA

Zaměstnanost lidí před důchodem v Česku v posledních letech roste. Zatímco v roce 2001 pracovalo jen 39 procent Čechů a Češek mezi 55 a 64 lety, nyní je to zhruba polovina. Stále je to ale jen průměr EU, jak vyplývá ze srovnání Českého statistického úřadu. Lidé v předdůchodovém věku v Česku zatím stále ještě hledají práci obtížně.

Článek

Penzijní věk se přitom bude nejspíš prodlužovat. Posouvá se už nyní, a to na 63 let. Zákon, který by měl příští týden projednat Senát, počítá s dalším zvyšováním až na 65 let. Pokud normu senátoři normu schválí a podepíše ji prezident, Češi a Češky by měli v tomto věku do penze odcházet po roce 2030. Opozice a odbory se zvyšováním důchodového věku nesouhlasí.

Místopředseda opoziční ČSSD Zdeněk Škromach ČTK již dříve řekl, že zvedat věk je možné tehdy, pokud je pro starší osoby dostatek míst a mohou se na trhu práce uplatnit. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) zaměstnávání lidí ve vyšším věku nahrává nyní klesající nezaměstnanost. Do budoucna ho ovlivní stárnutí společnosti a očekávaný nedostatek mladých pracovníků.

Češi zapadají do evropského průměru

Nejvíc lidí od 55 do 64 let pracuje nyní ve Švédsku. V roce 2006 jich mělo místo zhruba 73 procent. Téměř sedm z deseti osob v tomto věku si vydělávalo i v Norsku a Švýcarsku. Nejméně jich mělo práci v Polsku. Byli to jen tři z deseti. Ve starých 15 zemích EU v průměru pracovalo 48 procent osob v předdůchodovém věku, v sedmadvacítce to bylo 47 procent.

Česko s bezmála 48 procenty tak skončilo v evropském průměru. Na Slovensku mělo práci ještě o deset procent lidí méně než v ČR. Z nových zemí například v Lotyšsku a Estonsku patřilo k ekonomicky aktivním šest z deseti osob mezi 55 a 64 lety.

Reklama

Související články

Důchod bude v 65 letech, rozhodli poslanci

Sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona, podle které se bude postupně zvyšovat penzijní věk až do roku 2030, kdy dosáhne 65 let. Možnost jít dřív...

Výběr článků

Načítám