Hlavní obsah

Tři ministerstva zaplatí statisíce za nezaměstnávání postižených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři ministerstva porušila zákon o zaměstnanosti tím, že v loňském roce nezaměstnala povinný počet postižených, nebo neodebrala výrobky z chráněných dílen. Budou tak muset zaplatit pokuty ve výši více než milion korun, informoval Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených.

Článek

"Nejhůře dopadlo ministerstvo zahraničí, které musí na sankcích zaplatit 520.000 korun," řekl Václav Krása. Ministerstvo životního prostředí podle něj musí na sankcích odvést 505.000 korun.

Menším hříšníkem je ministerstvo financí, kterému se nepovedlo naplnit zákon o čtyři pracovní místa, proto by mělo odvést 68.000 korun. Krása však zdůraznil, že v případě resortu financí se situace proti minulému průzkumu výrazně zlepšila.

Ministerstva zahraničí a životního prostředí se brání tím, že pro úřad není úplně snadné najít pracovní místa pro lidi se zdravotním handicapem. "My se snažíme využívat těch služeb, ale bohužel, když nabídka neodpovídá poptávce, tak se s tím stěží dá něco udělat," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Krása si však myslí, že na každém ministerstvu jsou pozice, kde můžou pracovat lidé se zdravotním postižením. Například ministerstvo zdravotnictví podle televize Nova zaměstnává více postižených, než ukládá zákon. A ministerstvo obrany sice prý nemůže zaměstnávat postižené, ale odebírá výrobky i nad rámec zákona, a to o desítky milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám