Hlavní obsah

Španělský sál byl v pátek krizovým pracovištěm, říká lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stres, nedostatek tekutin a nevyspání mohou přispět ke zdravotním potížím. I protahující se volba prezidenta spojená s napjatou atmosférou tedy může u některých lidí zdravotní stav zhoršit, řekl cévní lékař Milan Kubek. Podobný názor má i psycholog. Na Pražském hradě chyběli při volbě kvůli zdravotním obtížím a nevolnosti tři zákonodárci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Španělský sál Pražského hradu před schůzí Parlamentu ČR.

Článek

"Zdravotní stav se může zhoršit. Přispívá k tomu stres, nevyspání, kouření i nedostatek tekutin," uvedl Kubek, který stojí v čele České lékařské komory. Účastnit se podobných příležitostí jako volba hlavy státu se podle něj musí i lidé, kteří by jinak byli v pracovní neschopnosti doma.

Právě při prezidentské volbě potřebují strany plnou účast svých poslanců a senátorů. Počítají každý hlas. Kubek podotkl, že podmínky sice mohou negativně ovlivnit zdraví, zůstává podle něj ale otázka, nakolik se může nevolnost hodit i jako šance vyhnout se rozhodnutí.

Psycholog Karel Humhal ČTK již dříve řekl, že člověk vydrží běžně velký jednorázový stres. Pokud se ale protahuje a potíže či tlak se hromadí, pak stačí ke zhroucení i "malá poslední kapka".

12 hodin ve stresujícím prostředí neprospívá nikomu

Jednání obou komor parlamentu začalo v pátek v 10:00 a skončilo po téměř 12 hodinách velmi napjaté atmosféry. Volba se změnila v nekonečné debaty o způsobu hlasování, které přerušovaly přestávky na jednání stranických klubů a kuloárové diskuse. Někteří politici mluví i o velkém nátlaku na jednotlivé zákonodárce.

Pracovní prostředí měli v pátek a v sobotu zhoršeno i zákonodárci nekuřáci, protože v místě se kouřilo. Občerstvení také nebylo nejzdravější - u pultu byly k dostání obložené bagety, chlebíčky, minerálka, káva, ale i pivo a víno.

Zdravotní stav se zhoršil poslanci ČSSD Emilu Snítilému, který byl hospitalizován na kardiologii ve vojenské nemocnici kvůli celkovému vyčerpání a kolapsu. Na Hradě chyběl ze zdravotních důvodů i senátor z klubu KDU-ČSL Karel Barták a nevolno se udělalo také lidoveckému senátorovi Josefu Kalbáčovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám