Hlavní obsah

Díky vládnímu programu našlo práci deset tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než deset tisíc nových pracovních míst a bezmála stovka investic za více než 4,5 miliardy korun získaných pro oblasti, které trápí nejvyšší nezaměstnanost - takové jsou výsledky právě ukončeného čtyřletého Programu pro podporu tvorby nových pracovních míst v regionech nejvíce postižených nezaměstnaností.

Článek

O dotace z Programu pro podporu tvorby nových pracovních míst v regionech nejvíce postižených nezaměstnaností mohly žádat společnosti, které chtěly začít pracovat nebo rozšířit výrobu na území okresů s nezaměstnaností nad celostátním průměrem. Na jedno nově vytvořené pracovní místo pak mohly získat až 200 tisíc korun.

„Cílem programu bylo pomocí grantů na každé nově vytvořené pracovní místo motivovat podnikatele k investicím do regionů s nadprůměrnou nezaměstnaností,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová z CzechInvestu. „Dnes, kdy je nezaměstnanost rekordně nízká, se už Česká republika musí soustředit na to, aby volné zaměstnance využily zejména podniky, které pracují s nejmodernějšími technologiemi, působí ve výzkumu a vývoji nebo nabízejí náročné služby.“

Největší projekt: výroba notebooků

Největší projekt z programu představila v roce 2004 společnost ASUS, která v Ostravě vytvořila 1950 pracovních míst ve výrobě notebooků. Ve stejném roce ohlásila plány zaměstnat v Ostravě 400 lidí i společnost GE Money Multiservis.

Nejúspěšnější v získávání nových projektů byl Hodonín a jeho okolí. Region přilákal celkem 25 projektů. Druhé místo patří Chomutovsku s deseti projekty, shodně po osmi projektech přilákaly Jeseník a Louny. Nejvíc projektů připravily společnosti, které působí ve strojírenství, plastikářství a v automobilovém sektoru. Investoři se do programu mohli hlásit od 2. června 2004 až do půlnoci 31. prosince 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám