Hlavní obsah

Škromach: Na zvýšení důchodového věku je ještě 10 let čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha má Česko na rozhodnutí o zvyšování důchodového věku ještě zhruba deset let čas. Podstatné je prý hlavně stanovení poměru penzí ke mzdám a zdrojů, z nichž se budou důchody vyplácet.

Článek

Zákon, který mimo jiné počítá s posunutím penzijního věku na 65 let, chce v únoru vládě předložit ministr práce Petr Nečas (ODS).

"Důchodový věk se již nyní prodlužuje na 63 let, což bude trvat do roku 2017. Pokud se o dalším prodlužování nerozhodne ještě deset let, tak se nic zásadního nestane," řekl Škromach. Podle něj je možné rozhodnout o případném posouvání věkové hranice i v příštích letech.

Místopředseda opoziční ČSSD dodal, že by to ale nejspíš nemělo být až na poslední chvíli. Lidé, kterým by se penze blížila, by totiž nevěděli, v kolika letech do ní vlastně půjdou. Na otázku, za jakých podmínek a v jaké podobě by byla ČSSD Nečasovu normu ochotna podpořit, Škromach ČTK přímo neodpověděl.

Podle něj je nutné jednat o reformě jako o celku, ne jen o změně parametrů. "Bez dohody o tom, jak bude systém vypadat v konečné fázi, je těžko možná dohoda na dílčích krocích. O věku má smysl hovořit až po stanovení náhradového poměru a až bude jasné, z jakých zdrojů se budou důchody platit," dodal místopředseda ČSSD.

Věk pro odchod stoupá každý rok

U mužů se nyní věk každoročně zvedá o dva měsíce, u žen o čtyři. Podle tabulky České správy sociálního zabezpečení by v 63 letech měli muži do penze odcházet od roku 2016, bezdětné ženy od roku 2019.

Matky by měly jít do důchodu v 59 až 62 letech podle počtu dětí. Podle dosavadní úpravy půjdou v 63 letech na odpočinek muži narození v roce 1953 a po něm a bezdětné ženy narozené v roce 1956 a mladší.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) navrhuje, aby věk po dosažení 63 roků dál rostl na 65 let. V něm by lidé měli chodit do penze po roce 2030.

Reforma na tři etapy

Na podobě normy se měla shodnout komise pětice parlamentních stran, která jednala od loňského léta. Dohoda před koncem roku zkrachovala. Vedení koalice rozhodlo, že zákon předloží sněmovně bez shody s opozicí. Nečas řekl, že již nechce ztrácet čas a na ČSSD dál čekat.

Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap. Chtěla je stihnout do voleb v roce 2010. První etapa obsahuje zákon o změně parametrů, jako je prodloužení věku či povinné doby pojištění z 25 na 35 let.

Poslední etapa zahrnuje opt-out, tedy možnost převést část odvodů do fondů. Právě opt-out sociální demokraty nyní nejvíc dráždí. Škromach řekl, že pokud by se vyvedla část odvodů ze státního systému, státu by chyběly peníze na současné penze.

Nečas tvrdí, že jednotlivé etapy reformy jsou ale na sobě nezávislé a je možné je přijmout odděleně. Několikrát zopakoval, že reforma je nutná, jinak se systém začne propadat do dluhů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám