Hlavní obsah

Antidiskriminační návrh zákona vyjímá církve

Kariéra, gitA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud vstoupí beze změny v platnost stávající předloha antidiskriminačního zákona, církve se mohou radovat. Zákon nepřinese změnu kupříkladu ve vnitřním fungování katolické církve, kde doposud platí, že nemůže být vysvěcena žena. Vládní návrh, který nyní projednává sněmovna, církvím a náboženským společnostem rozdílné zacházení povoluje a hovoří o něm jako o přípustném.

Článek

Bývalý poslanec Jiří Karas (KDU-ČSL) se v době, kdy sněmovna v minulém volebním období o tehdejším návrhu antidiskriminačního zákona poprvé jednala, proti jeho přijetí opakovaně ohradil. Nechal se slyšet, že má s předlohou problém z důvodu, že by mohl nutit kupříkladu katolickou církev, aby v budoucnu musela světit také ženy, pokud by o to projevily zájem.

Nyní už nemusí mít strach. KDU-ČSL do stávající předlohy prosadila, že církve a náboženské společnosti budou mít výjimku – návrh jim rovné zacházení se ženami a muži nenařizuje.

„Žádná víra ani smýšlení nemůže být důvodem k diskriminačnímu jednání či omezování lidských práv a svobod. Církve a náboženské společnosti by měly zdůvodnit, proč právě ony by měly mít takovou výjimku a uvést důvody, proč nemohou zákonu dostát,“ uvedla předsedkyně České ženské lobby Lenka Bennerová.

Mnozí aktivní členové a členky katolické církve v tom ale mají jasno – tradice je tradice. „Katolíkem se člověk stává pokřtěním, aktivním katolíkem je ale ze svého dobrovolného rozhodnutí a přesvědčení. Když s pravidly dané církve nesouhlasí, může se přihlásit k jiné, kde ženy-farářky působí,“ říká například pětačtyřicetiletý Jan Pavelka z Prahy.

Zda výjimka v antidiskriminačním zákoně, který bude pro Česko přínosný v každé podobě a za jehož nepřijetí hrozí vysoké finanční sankce od orgánů Evropské unie, zůstane, zatím není jasné. Výjimku by mohl vypustit parlament. Bránit tomu ale zcela jistě budou minimálně KDU-ČSL a konzervativní část ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám