Hlavní obsah

Problém s přesčasy zdravotníků začne řešit expertní skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řešení problému pracovní doby a přesčasů ve zdravotnictví začne v nejbližších dnech hledat čtyřčlenná skupina odborníků. Zasednou v ní zástupci ministerstev práce a zdravotnictví, zaměstnavatelů a zdravotnických odborů. Současný návrh ministra zdravotnictví Julínka (ODS) označili zástupci odborů za "pokus vydírat zdravotníky".

Článek

Na pátečním jednání se na vzniku skupiny dohodla tripartita, oznámil ministr práce Petr Nečas (ODS).

Nový zákoník práce, který platí od letošního roku, stanovil limit přesčasů. Pohotovosti na pracovišti se mají proplácet jako pracovní doba. Lékaři limit vyčerpali mnohde už v prvních měsících roku, ale pracují dál. Zdravotnická zařízení zas na přijetí dalšího personálu nemají peníze. "V podstatě dochází k masovému obcházení zákoníku práce a všichni se tváří, že vlastně ta věc je v pořádku," uvedl Nečas.

Očekává, že čtyřčlenná skupina s legislativním návrhem přijde "v horizontu maximálně jednoho měsíce". Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) již dříve navrhl, aby se pracovní týden prodloužil ze 40 na 48 hodin.

Zdravotníci „pracovní soboty“ nechtějí

K tomu by bylo pak až osm hodin přesčasů týdně. Zdravotníci jeho nápad zvýšit počet pracovních hodin o osm označili za "zavedení pracovních sobot". Zdravotnické a lékařské odbory kvůli němu drží stávkovou pohotovost, lékaři před nedávnem demonstrovali.

Odboráři naopak chtějí zachovat 40 hodin týdně a k nim přidat až 16 hodin přesčasů. Argumentují tím, že za přesčasy je příplatek 25 procent a pracovníci by o něj přišli. Zásadní rozpor mezi odboráři a Julínkem je ale ve druhé části návrhu.

Ministr chce totiž ve zdravotnictví smluvní mzdy. Každý zaměstnanec by si mohl domluvit výši své odměny, nemocnice by prý ocenily kvalitní pracovníky. Odbory se obávají toho, že bez pevných tabulek platy klesnou. Návrhy odborářů podporují i zaměstnavatelé.

Odbory: Julínkův návrh je pokus vydírat zdravotníky

Julínek mezitím svůj nápad předložil jako senátor v horní parlamentní komoře, která ho v prvním čtení schválila. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch po jednání tripartity řekl, že Julínkův senátní návrh s mzdovou částí je "pokus vydírat zdravotníky".

Když se podle něj nebudou chtít na pracovní době a přesčasech domluvit, mohli by přijít o peníze. Vedení ČMKOS považuje řešení, které má čtyřčlenná skupina hledat, jen za přechodné. Podle Štěcha by se měla najít opatření, co změní organizaci a řízení práce. Také prezident České lékařské komory Milan Kubek ČTK již dříve řekl, že řešením by bylo víc investovat do zdravotnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám