Hlavní obsah

Dojíždění vítězí před stěhováním za prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, LOS ANGELES

Top manažeři jsou stále více přístupní k “extrémnímu dojíždění” jako alternativě k úplnému přestěhování. Extrémem je myšleno cestování letadlem každý týden do práce a zpět nebo dojíždění automobilem každý den více než 90 minut. Plyne z toho mimo jiné i to, že je dnes mnohem obtížnější managery přesvědčit, aby vzali místo či funkci daleko od svého bydliště.

Článek

Potvrdilo to 70% dotázaných headhunterů v dvanáctém vydání čtvrtletního Executive Recruiter Indexu, který dnes zveřejnila společnost Korn/Ferry, světová jednička ve vyhledávání talentů pro management.

Více než polovina dotázaných (55 procent) naznačila, že je dnes mnohem obtížnější než v minulosti přesvědčit kandidáty, aby se kvůli nové práci přestěhovali. Nejsilnějším důvodem setrvat na stejném místě jsou podle poloviny dotázaných rodinná pouta. Dalšími uváděnými hlavními faktory jsou změna životního stylu (25 procent) a náklady na bydlení (10 procent).

Na služebních cestách ročně až 5 měsíců

„Pokud chtějí zaměstnavatelé přilákat ty nejlepší talenty, musí kvůli ohledům na rodinu a životní styl přehodnotit své požadavky na přestěhování,“ komentuje výsledky Alice Punch, z Korn/Ferry v Praze. Dále tvrdí: „Vedle obvyklého modelu přestěhování dnes jak zaměstnavatelé, tak i kandidáti hledají alternativy. Jednou z variant je i extrémní dojíždění od pondělí do pátku.“

Čtyři pětiny dotázaných (82%) naznačuje, že zaměstnavatelé jsou dnes přinejmenším otevřeni k možnosti častějších služebních cest svých vedoucích pracovníků jako alternativě k přestěhování. Tento trend je nejzřetelnější v technologickém odvětví. Pokud je přestěhování přeci jen nutné jsou kandidáti nejčastěji lákáni vyššími finančními odměnami (uvedlo 64% dotázaných).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám