Hlavní obsah

Češi se přílivu cizinců bát nemusí, ujišťuje Nečas

Novinky, Kariéra, MPSV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cizinci, kteří chtějí pracovat v ČR, mají mít od příštího roku tuto možnost výrazně usnadněnou, díky vládou schválenému plánu na zavedení tzv. zelených karet, které hodlá Česko udělovat cizincům vybraných profesí ze zemí mimo EU. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) by se ale v žádném případě nemělo jednat o levnou konkurenci českým pracovníkům.

Článek

Podle ministra by zelené karty byly spojovány především s těmi pracovními místy, která zůstávají déle než měsíc neobsazena českými pracovníky. Zaměstnavatelé by museli tato volná místa, o něž čeští pracovníci nestojí, nahlašovat do veřejně přístupného, a tedy kontrolovatelného informačního portálu. Pouze ve spojitosti s těmito místy by se mohli zahraniční pracovníci ucházet o povolení k práci.

A snadnější má být zaměstnávání cizinců i pro firmy. Nyní musejí pro to, aby zaměstnaly třeba indického programátora, nejprve požádat o svolení příslušný úřad práce. A s tímto souhlasem se později snažit přesvědčit úřady, že má zajištěné místo, a tudíž by mu měly povolit dlouhodobý pobyt. To již nebude potřeba.

Jak se získá zelená karta

Zelené karty by měli dostávat vysokoškoláci, ale i cizinci se středním vzděláním a také zkušení řemeslníci. Karta má být přitom společným dokladem o tom, že takový člověk smí v Česku žít a navíc i legálně pracovat. Karty budou v příslušných zemích vydávat české konzuláty. Vydání zelené karty by nemělo trvat déle jak měsíc, zatímco na pracovní vízum do ČR se nyní čeká až 6 měsíců.

"Nejde jen o to, že stát chce pomocí zelených karet přilákat do země pracovní síly ze zahraničí do oborů, které se potýkají s nedostatkem pracovníků. Současně by zelené karty byly i velmi efektivním prostředkem proti zaměstnávání cizinců načerno. Systém by totiž znemožnil, aby v Česku pracovali lidé bez zdravotního a sociálního pojištění," vysvětlil ministr práce a sociálních věcí.

Zelené karty se týkají pouze pracovníků mimo země EU. Občané EU totiž mohou již nyní v Česku pracovat bez problémů. V současné době pracuje v ČR legálně na 220 000 zahraničních pracovníků, velká část z nich je ale z unijních zemí, zejména ze Slovenska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám