Hlavní obsah

Jak se v Česku loví mladé mozky

Novinky, dol, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada společností se potýká s problémem, kterým je nedostatek pracovníků na odborných pozicích. Absolventi technických univerzit naopak bojují s problémem tato místa získat, protože nedisponují požadovanou praxí. Řešením pro obě strany je postup, kdy se firmy snaží vychovávat si specialisty už během jejich studia.

Článek

Formy takovéto spolupráce jsou různé - od praxí, trainee programů, konzultací diplomových prací až po stipendijní programy. Poslední jmenovaná varianta bývá pro studenty velmi atraktivní, protože mají možnost nejen získat praxi, ale i na české poměry zajímavé finanční ohodnocení. V Česku bohužel bývá tento způsob kooperace tou nejméně frekventovanou variantou.

Jednou ze společností s mezinárodním působením, která českým studentům tuto možnost nabízí, je firma Honeywell se svým Innovators Scholarship Program - stipendijním projektem pro VŠ studenty z celého světa. V Česku je program zatím určen jen pro studenty VUT a ČVUT, kteří se tak zapojují po bok studentů dalších 16 prestižních univerzit po světě.

Spokojení jsou studenti i univerzity

Téměř každý student by chtěl být jednou manažerem. Na manažera v technické oblasti ale člověk musí komplikovaně dorůst, přičemž často zjistí, že kariéra ve vývoji jako takovém může být i zajímavější než management samotný.  

"Dostal jsem se k technologiím, které jsem předtím nikdy neviděl. Pracoval jsem na začlenění nového programovacího jazyka do praxe. Setkal jsem se s ním úplně poprvé - ve škole jsme používali daleko starší nástroje.Je to úžasný pocit, vidět, jak se moje myšlenky úspěšně realizují v nějaké konkrétní technologii. S tím se ale ve škole moc nesetkáte," popisuje své poznatky student VUT Viktor Puš.

Studenti oceňují i prohloubení znalosti cizojazyčné odborné terminologie. "Zajímavá byla spolupráce se zahraničními členy týmů. Nečekal jsem, že komunikace v cizím jazyce bude tak intenzivní. Spolupracoval jsem s lidmi na vysoké technické úrovni, kteří do oboru opravdu vidí," říká další účastník projektu, student Tomáš Koběrský.

K celému projektu se staví velmi pozitivně i zástupci českých vysokých škol.  "Jsme rádi, že studenti mohou být ve spojení s významnými firmami. Jsme přesvědčeni, že je to pro ně motivující prostředí pro další studium," říká mluvčí VUT Brno Jitka Vanýsková.

"Brigáda" za sto tisíc korun

Zaregistrovat se do programu přitom není složité. Studenti by měli mít komunikativní znalost anglického jazyka a dosahovat výborných studijních výsledků. Žádoucími studijními obory jsou zejména strojní, elektrické, chemické, nebo letecké inženýrství, výpočetní technika a informační technologie, fyzika a chemie. Uzávěrka přihlášek pro letošní rok je 1.prosince 2007.

Pokud student projde úspěšně sítem výběrového procesu, získá velmi motivující finanční příspěvek ve výši 118 000 korun. Současně dostává přístup k různým akademickým zdrojům a  spolupracuje na živých vývojových projektech, což bývá často větší motivace než zmíněné finance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám