Hlavní obsah

U Čechů je velmi populární práce v Británii

Novinky, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, LONDÝN

Po vstupu Česka do EU v roce 2004 se mnoho Čechů vydalo do zahraničí za prací. Velká Británie se stala jedním z oblíbených cílů, protože jako jedna z mála zemí ihned otevřela svůj pracovní trh bez omezení. Mezi květnem 2004 a červnem 2006 zde pracovalo téměř 450 tisíc lidí z nových členských zemí EU. Čechům se na britských ostrovech daří poměrně dobře.

Článek

Češi nejsou v Británii zdaleka tak početní jako Poláci ani jako naši sousedé ze Slovenska. I tak ale v červnu 2006 pracovalo v Británii přes 22 tisíc Čechů a dvojnásobek Slováků.

Nejvíc táhne Londýn

Podle toho jak často člověk zaslechne polštinu na londýnských ulicích nebo narazí na českou či slovenskou obsluhu v místních kavárnách a restauracích, tak je zřejmé, že nejvíce lidí se koncentruje v britské metropoli. V Londýně a jeho okolí je koncentrace lidí ze střední a východní Evropy nejvyšší, téměř 30% zatímco nejméně východoevropanů pracuje v Severním Irsku a Walesu.

Mimo Londýn Češi pracují především v zemědělství - koneckonců sezónní sběr ovoce je oblíbenou brigádou i mezi českými studenty, v Londýně se pak živí většinou v administrativní a obchodní sféře a také v oblasti hotelnictví a pohostinství.

Zároveň však i stoupá počet odborníků a specialistů, kteří tam pracují, například lékařů. General Medical Council ve Velké Británii registruje na 800 českých lékařů, z nichž někteří pracují v těch nejlepších zdravotnických zařízení v zemi i na světě.

Dominují studenti a lidé do třicítky

Za prací jezdí především mladí lidé, 82% je ve věku mezi 18-34. Mnozí z nich jsou studenti, co spojují jazykové či vysokoškolské studium s možností přivýdělku. Na české poměry se jedná o celkem slušný přivýdělek, v anglických poměrech to většinou nebývá tolik - mezi lety 2004 a 2006 se průměrná hodinová mzda pohybovala mezi 4,50 a 5,99 librami za hodiny, což je prakticky minimální mzda.

Ušetřit se však dá na mnoha výdajích, například dopravě mezi Velkou Británií a Českou republikou Jednosměrnou letenku například do Londýna lze v dnešní době pořídit již od 509 Kč včetně poplatků a tax, jak uvádí společnost EasyJet. Létání je také pohodlné, protože z londýnských letišť Gatwick či Stansted se člověk snadno a rychle dopraví do centra města vlakem, čímž se vyhne všudypřítomným dopravním zácpám.

Reklama

Výběr článků

Načítám