Hlavní obsah

Kuriózní zásahy hasičů podruhé

Novinky, Daniel Olszyna, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba u hasičského záchranného sboru bývá náročná, velmi často nebezpečná a někdy i kapku nevděčná, o čemž ví své každý z mužů a žen, kteří se rozhodli vykonávat ji jako svoji profesi. Čas od času ale přinese služba u HZS i okamžiky kuriózní, které vzbudí na tváří úsměv a na které stojí za to si vzpomenout. Připravili jsme pokračování výběru z toho "nejlepšího" ze zásahů v roce 2006.

Článek

Hasiči ročně zasahují při požárech, dopravních nehodách a desetitisících dalších mimořádných událostí. Naštěstí se vyskytují i zásahy, které po časem vzbuzují úsměv, ačkoliv přímo při zásahu nebývá vždy veselo, jak říká  Petr Kopáček, mluvčí GŘ HZS: "I když jsou tyto případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým osobám tehdy bezpochyby tak směšné nepřipadaly."

Hubil vosy - zapálil si dům

Své úsilí zbavit se bodavého hmyzu přehnal majitel domu v Holešově. Devětačtyřicetiletý muž chtěl v říjnu zlikvidovat vosí hnízdo na půdě svého domu. Protože se speciálními chemickými přípravky neuspěl, rozhodl se zničit vosy ohněm. Celé hnízdo polil hořlavou látkou a zapálil. Naneštěstí si neuvědomil, že hnízdo již bylo nasáklé chemickými deratizačními látkami, což výrazně podpořilo intenzitu hoření. Vše skončilo tím, že začala hořet i střecha jeho vlastního domu.

Nebezpečné převlékání postele

K neobvyklé technické pomoci vyjížděli v listopadu hasiči do jednoho z bytů v Přešticích. "Šikovná" majitelka bytu si při povlékání válendy přivřela ruku pod víko úložného prostoru tak nešťastně, že válendu zatížila ještě svým tělem. Hasiči víko válendy přizvedli i s mladou paní, a ta ruku bez problémů vytáhla. Žena ani nepotřebovala akutní ošetření od zdravotnické záchranné služby.

Zloděj nebo milenec na útěku?

Profesionální hasiči zasahovali na počátku srpna u kuriózního případu v obci Sviadnov (Frýdecko-Místecko). V ranních hodinách zde byl spatřen muž visící na okapu restaurace U Šimla. O opilého hosta tohoto zařízení se však jednat nemohlo, neboť objekt právě procházel rekonstrukcí.

Po příjezdu na místo se hasičům naskytl úžasný obrázek: Hubený, odhadem dvacetiletý mladý muž se křečovitě držel na okapovém svodu, zhruba ve výšce čtyř až pěti metrů nad zemí, neschopen pohybu ani jedním směrem. Na místě ho držela noha zaklíněná za okapem. Na něm visel zřejmě již delší dobu a byl zcela ztuhlý. Hasiči mu během několika minut ochotně pomohli dolů po vysunuté plošině a pak jej předali policistům.

Neposedný klučina za radiátorem

To, že děti leckdy dokáží i nemožné a svými kousky dokáží znepříjemnit poklidný podvečer a vystrašit celou rodinu, je všeobecně známo. V říjnu vyjeli profesionální hasiči do jednoho z bytů ve Frýdku-Místku, kde malý chlapec uvízl mezi zdí a radiátorem. Maminka ani babička ho odtud po více než hodinu nedokázali dostat a tak na vyproštění nehybného neposedy museli zavolat profesionály.

Hasiči se již chystali radiátor vlastními silami vyhnout a chlapce z jeho sevření osvobodit, ale ani to nakonec nemuseli - chlapce se podařilo zpoza radiátoru vytáhnout během chvilky. O co se po celou hodinu marně snažily maminka s babičkou, to dokázali záchranáři během dvou minut - zřejmě na malého neposedu zapůsobila již samotná přítomnost šestice statných mužů v zásahových oblecích a přilbách.

Reklama

Související články

Kuriózní zásahy hasičských jednotek

Hasiči, policisté, záchranáři, vojáci - to vše jsou lidé, kteří se ve své profesi rozhodli pomáhat společnosti. O tom, že tato služba bývá náročná, velmi často...

Výběr článků

Načítám