Hlavní obsah

Dostává vás stres ve velkém?

Novinky, stk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestíhám, nestačím... Současný hektický životní styl přispívá k tomu, že velká část lidí v produktivním věku žije prakticky v permanentním stresu. Rychle vstát z postele a pak honem do práce, kde čeká hromada nedodělané práce a nervózní šéf. Den zakončený "menším" přesčasem a pozdním příchodem domů. Pro mnoho lidí tak vypadá realita všedního dne.

Článek

Hodně lidí se nadmíru nervuje ze zadaných úkolů, dělá si neustále starosti o děti, o světovou ekonomiku, o vymírání velryb - rozhodit je prostě dokáže cokoliv a kdykoliv. Cítí se jako věční štvanci, svou nesoustředěností a únavou přispívají ke snížené kvalitě odvedené práce, jejich podrážděnost způsobuje nepříliš harmonické vztahy s kolegy a životními partnery.

Život ve stresu přispívá k poruchám spánku, lidé trpící stresem jsou častěji nemocní,mají problémy s krevním tlakem i se zažíváním. Nedokáží si totiž na jídlo udělat čas. V poklusu do sebe něco "hodí," většinou hodně tučného a sladkého. Takže tukové polštáře utěšeně nabývají na objemu.

Jak se stresu bránit?

> Především je třeba si zvolit povolání, které vás bude bavit a na něž fyzicky i psychicky stačíte. Obtížné úkoly neodsunujte na poslední chvíli a během pracovního dne si najděte chvilku na oddech. Po návratu ze zaměstnání si doma si odpočiňte činností, která práci nijak nepřipomíná.

Rozhodně nepodceňujte noční spánek, ten měl by trvat alespoň sedm hodin. Pokud trpíte poruchami spánku, zkuste recepty babiček, jako je například vypití šálku meduňkového čaje před usnutím nebo otevřením okna pro dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Pokud žádná z babičkovských rad nezabere, navštivte lékaře. Vyvarujte se pokud možno neodborné sebeléčby, především té na základě "dobrých a osvědčených" rad svých známých.

Proti stresu se dá bránit i meditací, cvičením jógy nebo podobných relaxačních technik. Jejich pravidelné procvičování přispěje po určité době k celkovému zklidnění organismu, upraví se krevní tlak a posílí se imunita organismu. Naučit se zvládat stresové situace trvá delší dobu a vyžaduje trénink sebeovládání. Stresovou situaci si však může člověk usnadnit ale i jednodušším způsobem - tím, že se na chvíli zastaví, pořádně se nadechne a... usměje.

Reklama

Výběr článků

Načítám