Hlavní obsah

Irácké missky se bojí o život, skrývají se

ČTK, Novinky, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BAGDÁD

Militantní islámští fundamentalisté děsí v Iráku finalistky soutěže o titul královny krásy. Vítězka Tamar Goregianová se v pondělí po čtyřech dnech vzdala titulu, když jí fundamentalisté hrozili smrtí. Ze soutěže odstoupily i další dvě dívky. Její nástupkyně Silva Šahakianová se pro jistotu skrývá.

Článek

"Tohle je šance, jakou každá dívka nemá, takže mám štěstí," řekla v rozhovoru pro televizi ABC Silva Šahakianová po převzetí korunky. "Dám na sebe pozor. Změním bydliště," dodala vzápětí. Její místo pobytu není známo, ale údajně se ukrývá ve své vlasti. Organizátoři irácké soutěže miss se pokusí dostat vítězku na Miss Universe, která se bude konat 23. července v Los Angeles. Tam poslal Irák svou dívku naposled v roce 1972.

Tamar Goregianová byla první iráckou Arménkou, jež v soutěži uspěla. Korunku vrátila krasavice 9. dubna, když jí náboženští fanatici hrozili smrtí a označili ji za "královnu nevěřících". Nepomohla jí ani slova, která pronesla při korunovaci: "Možná je krása posledním krokem k zastavení násilí a modlitbám za světový mír."

Ředitel soutěže k tomu poznamenal: "Respektuji její rozhodnutí. Země zažívá těžké časy a my chápeme její rozhodnutí chránit sebe i rodinu."

Korunku po ní nakonec převzala irácká křesťanka Silva Šahakianová, která byla vyhlášena Miss Teen, když obě vicemiss z bezpečnostních důvodů korunovaci také odmítly a raději ze soutěže odstoupily. Jeden z porotců přitom sunnitskou Monu Hilmiovou označil za "stejně inteligentní a krásnou". 

Islámští radikálové pohrozili, že zabijí všechny ženy, které se minulý týden v Bagdádu zúčastnily soutěže Miss Irák, které se v zemi konala poprvé od americké invaze z roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám