Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice šokovala Belgičany

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Středeční zjištění, že jeden z četných sebevražedných útoků v Iráku spáchala před měsícem Belgičanka evropského původu, vyvolala v její vlasti šok - vždyť dosud se mělo za to, že k podobným vyhroceným akcím se na Blízkém východě uchylují jen tamní obyvatelé.

Článek

Ještě více však na Belgičany dolehly detaily ze života Muriel Degauqueové, o něž se s místními novináři podělila její 74letá matka Liliane. "Už když jsem sledovala televizi, kde se mluvilo o Belgičance, která přestoupila na islám a vyhodila se do vzduchu v Iráku, měla jsem zlé tušení," řekla paní Liliane deníku La Derniere Heure. "Tři týdny jsem se jí totiž pokoušela dovolat, ale marně."

Deník La Derniere Heure jako první ve čtvrtek zveřejnil totožnost a fotografii útočnice, které bruselské úřady do té doby tajily. "Toto je naše belgická kamikadze zabitá v Iráku," zněl titulek.

Osmatřicetiletou Muriel Degauqueovou z města Charleroi roztrhala bomba na jejím těle, s níž 9. listopadu zaútočila u Bagdádu na americké vojáky. Jedinou obětí akce však byla ona sama.

Konverze k islámu

Degauqueovou přivedlo k osudu patrně prvního Evropana, jenž se stal sebevražedným atentátníkem, extrémně vyhrocené pojetí islámu, na nějž před pěti lety přestoupila. "Stala se zarytějším muslimem, než muslimové," vzpomíná paní Liliane na proměnu své dcery. "Když na islám přestoupila, nosila jednoduchý šátek, což se příliš nelišilo od normálu, i když u Belgičanky to bylo zvláštní," připouští stará paní. "Když se však dala dohromady se svým posledním manželem, začala nosit čádor zahalující celé její tělo od hlavy až k patě."

Právě manžel Degauqueové, který dostal belgické občanství v 90. letech jako přistěhovalec z Maroka, asi sehrál v osudové misi své ženy důležitou roli. Jak Právu řekla mluvčí belgické federální prokuratury Lieve Pellensová, dvojice odjela do Iráku přes Sýrii a ačkoli tajné služby mezitím z odposlechů zjistily, že se pár chystá k teroristickým útokům, nestačily už ho zastavit. "O této dvojici jsme se dozvěděli během rozkrývání zdejších extremistických skupin, které začalo letos v létě," upřesnila Pellensová.

Řídil ji Zarkaví?

Osud manžela není jasný - podle některých dohadů byl v Iráku dopaden, podle jiných se tam stále skrývá. Belgické úřady i novináři každopádně pokračují v rozkrývání pozadí pochybného primátu jejich země.

Deník De Standaard včera napsal, že sebevražednou misi Degauqueové přímo řídil Abú Musá Zarkaví, terorista jordánského původu a dnes nejhledanější muž v Iráku, jemuž jsou připisovány desítky teroristických útoků se stovkami mrtvých.

Policie ve středu podnikla zátah, po němž zůstalo za mřížemi pět lidí podezřelých ze spojení s atentátnicí a z extremistických aktivit v samotné Belgii. Mluvčí Pellensová připouští, že šokující čin Degauqueové nemusí být poslední akcí belgických extremistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám