Hlavní obsah

Americký tank v Iráku prostřelila záhadná zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Američtí vojenští experti horečně pátrají po původu záhadné zbraně, která loni v srpnu v Iráku "jako nic" prostřelila pancíř špičkového tanku Abrams, a to dokonce dvakrát - dovnitř a ven. Informoval o tom v úterý ve 14. čísle magazín Der Spiegel s odvoláním na časopis Soldat und Technik.

Článek

Průstřel měl průměr asi sedm milimetrů, což je kalibr stěží nějaké pušky či podobné ruční zbraně; ty by ale takový průstřel do keramického pancíře, jakým je Abrams vybaven, nikdy nedokázaly.

Zmíněný pancíř chrání tank stoprocentně před ručními protitankovými zbraněmi typu pancéřovka a ve značné míře i před většinou dělostřelecké munice. Vše nasvědčuje tomu, že průstřel způsobil elektromagnetický kanón, který Američané sice také usilovně vyvíjejí, do použitelného stadia však zatím projekt nedopracovali.

Elektromagnetické pole, které je schopno vymrštit projektil hypernadzvukovou rychlostí asi tří kilometrů za vteřinu, totiž ke svému nagenerování potřebuje solidní malou elektrárnu, kterou lze těžko na bojiště vozit.

Američany by proto podle listu velice zajímalo, kdo si to v Iráku na jejich Abramsu podobnou zbraň nenápadně (a úspěšně) vyzkoušel. Zbrojovky USA sice už v 80. letech tvrdily, že jsou použitelnému řešení blízko, vše ale nasvědčuje tomu, že tento stav dosud nenastal.

Rozvědky vědí, že na vývoji podobných vysokorychlostních zbraních pracují i jiné západní státy a dále Izrael, Čína a Rusko. Kdo z nich však šikovně využil příležitosti a prakticky už po válce si v Iráku na Američany vystřelil, proděravěl jim skrz naskrz tank považovaný za téměř neprůstřelný a stejně potichu zmizel, zůstává zatím záhadou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám