Hlavní obsah

Zdravotní stav vojáků po havárii v Iráku se zlepšuje

ČTK, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/KUVAJT

Zdravotní stav českých vojáků, kteří byli v pátek zraněni při dopravní nehodě v Iráku, se stále zlepšuje. ČTK to v sobotu sdělil plukovník Vladimír Palán z českého ministerstva obrany. Upřesnil, že dnes má být z kuvajtské vojenské nemocnice propuštěn druhý ze tří zraněných příslušníků českého kontingentu.

Foto: MM Racing

Slovakiaring

Článek

Po jeho propuštění bude na základně v péči českých lékařů. Třetí voják, který má těžká zranění, absolvoval v kuvajtské vojenské nemocnici všechna potřebná vyšetření a jeho stav je stabilizován, uvedl plukovník Palán. První voják utrpěl jen lehká zranění.

Havarovali 150 km od Bagdádu

Přibližně 150 kilometrů jižně od irácké metropole Bagdádu v pátek těžce havarovali tři čeští vojáci. Dva z nich utrpěli vážná poranění a museli být převezeni do nemocnice v Kuvajtu. Pravděpodobnou příčinou nehody je mikrospánek řidiče. O neštěstí informoval ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Musím s lítostí oznámit, že u česko-slovenského kontingentu v Kuvajtu došlo k velmi vážné dopravní nehodě. Naši vojáci při návratu z mise v Bagdádu havarovali. Jeden z terénních obrněných automobilů Toyota pravděpodobně vlivem únavy řidiče, pravděpodobně pod mikrospánkem, sjel z dálnice," uvedl Tvrdík v BBC.

Jeden z vojáků v kritickém stavu

"Dva vojáci, nadrotmistr Pavel M. a praporčík Zbyšek C., mají velmi vážná zranění, jeden z nich je v kritickém stavu, podplukovník Rostislav K. má lehká zranění," dodal v pátek ministr s tím, že o ně pečují lékaři v nejlepší nemocnici v Kuvajtu. Do rodin těchto vojáků okamžitě vyrazili vojenští lékaři a psychologové, aby jim pomohli vyrovnat se se špatnou zprávou. Převoz vojáků do ČR zatím není ze zdravotních důvodů možný. Případ šetří na místě vojenská policie.

V Bagdádu obnovovali diplomatickou misi

Vojáci se vraceli z Bagdádu, kde vytvářeli podmínky pro obnovení české diplomatické mise. "Vzhledem k tomu, že se jedná o úplně nový vůz - vozy tam byly dodány teprve v nedávné době - tak je selhání techniky velmi nepravděpodobné, i když není vyloučené," uvedl dále Tvrdík. Odmítl ale, aby bylo na řidiče havarovaného auta špatně pohlíženo.

Vojáci jsou pod velkým tlakem

"Takového vojáka prostě odsuzovat nemůžeme," prohlásil. Zdůraznil, že mise v Zálivu je pro ně velmi náročná. "Podmínky jsou nesmírně složité, teploty jsou kolem pětapadesáti stupňů. Vojáci mají omezené množství spánku, jsou logicky velmi unaveni," uvedl. Na dotaz, zda by neměli raději zvolnit, Tvrdík řekl: "Zvolnit samozřejmě lze, je možné se dívat na tragédii a dělat vše v pohodě a s úsměvem, ale to čeští vojáci prostě neumějí."

Reklama

Související články

Chemiky bude chránit elitní četa z Prostějova

Ministerstvo obrany je připraveno vyslat k české protichemické jednotce v Kuvajtu, pokud by měla v případě použití zbraní hromadného ničení pomáhat v Iráku,...

Vláda schválila vyslání nemocnice do Kuvajtu

Vláda předloží parlamentu návrh na vyslání české 7. polní nemocnice do Iráku. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání kabinetu řekl premiér Vladimír Špidla.

Výběr článků

Načítám