Hlavní obsah

Všichni tři unesení Makedonci v Iráku jsou mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/SKOPJE

Všichni tři Makedonci, kteří byli uneseni v Iráku v srpnu, jsou podle sdělení jejich rodin mrtví. Uvedla to BBC. O zabití dvou informovala v pondělí satelitní arabská televize al-Džazíra, která dostala videozáznam s jejich popravou. K ní se přihlásila Islámská armáda v Iráku, která oba muže obvinila ze špionáže pro USA.

Foto: Muzeum čarodějnic Kadaň

Čarokrásky

Článek

Podle makedonské televize ze záběru na pasy plyne, že zabiti byli Dalibor Lazarewski a Zoran Naskowski, kteří v Iráku pracovali pro stavební saúdskoarabskou stavební firmu. Nešlo tedy o žádného z 32 makedonských vojáků, působících v zemi.

Osud třetího uneseného Makedonce zůstával neznámý. Islámská armáda v Iráku se přihlásila i k vraždě italského novináře Enza Baldoniho.

Zatčen sunnitský duchovní

Americká armáda prý ve čtvrtek zatkla v Bagdádu předního sunnitského duchovního Šajcha Abdela Sattara Džabbára. Ten je členem Asociace muslimských škol, která je podezřelá z vazeb na povstalce. Zadržen byl i se dvěma svými příbuznými.

Džabbár se podílel na vyjednávání o propuštění některých rukojmích. Jeho kolegové neznají důvod zatčení, avšak věřící po dnešní sváteční modlitbě u bagdádské mešity proti zatčení protestovali. Američané zadržení Džabbára nepotvrdili.

Sdružení iráckých duchovních na čtvrteční schůzi jednalo o situaci v sunitském městě Fallúdža. Po setkání vydali prohlášení, v němž vyzvali Iráčany k bojkotu lednových voleb v případě, že boje ve Fallúdži neskončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám