Hlavní obsah

Velké protiválečné demonstrace pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

Zatím největší protiválečné demonstrace od zahájení amerického útoku na Irák v pátek ovládly íránskou metropoli Teherán, egyptskou Káhiru i několik měst na palestinských územích. Do ulic zde vyšly desetitisíce lidí. Večerní protest, při kterém lidé na pražském Staroměstském náměstí denně zapalují svíčky, bude pokračovat až do ukončení války.

Foto: Stanislava Dvořáková

Panoráma Orlických hor rámovalo všechny plánované trasy.

Článek

V Teheránu, kde demonstrovalo asi 10 000 lidí, zaútočilo 300 Íránců kameny na britské velvyslanectví. Místní svědci vypověděli, že byla rozbita některá okna budovy. Rozhněvaný dav křičel: "Smrt Británii" a "Britští pokrytci ven z Íránu." Policie několik demonstrantů, kteří velvyslanectví napadli, zatkla.

Kromě ojedinělých výpadů proti odvěkému nepříteli Saddámu Husajnovi odsuzovali shromáždění především "teroristy Bushe, Blaira a Šarona" a pálili americké a britské vlajky. K masovému protestu u příležitosti pátečních modliteb vyzvaly občany íránské úřady. Řada obyvatel Íránu se obává, že Washington by mohl po ukončení války v Iráku zaměřit svou pozornost právě na Teherán, který zařadil společně s Bagdádem a Pchjongjangem do "osy zla".

Palestinci radí: vyšlete sebevražedné atentátníky!

Na palestinských územích se nejpočetnější demonstrace, organizované radikálním hnutím Hamas, konaly ve městě Gaza, kde ulice zaplavilo po pátečních poledních modlitbách asi 30 000 nespokojenců. Někteří z nich vyzývali Iráčany, aby napodobili Hamas a poslali proti koaličním vojskům sebevražedné atentátníky.

Čtyři tisíce stoupenců různých palestinských skupin demonstrovaly také v Nábulusu na západním břehu Jordánu, kde pálily podobizny amerického prezidenta George Bushe, britského premiéra Tonyho Blaira a izraelského premiéra Ariela Šarona. Podobné pochody zažila dnes i města Kalkílija, Tulkarm a Halhúl, kde se shromáždilo na 16 000 lidí. Palestinská správa sice otevřeně odsoudila americký útok na Irák, nevyslovila však ani podporu iráckému vedení.

Egypťané vyzývají k bojkotu amerických značek

Kolem 15 000 protiválečných demonstrantů se dnes objevilo v egyptské Káhiře okolo velké mešity Al-Azhar při prvním protestu povoleném vládou od zahájení války v Iráku. Účastníci protestu, kteří sem přišli na páteční modlitbu, rozvinuli před mešitou iráckou vlajku. Někteří si s sebou přinesli korán otevřený na stránce, kde se hovoří o džihádu (svaté válce). Jiní vyzývali k bojkotu amerických značek jako je Coca-Cola. Kolem 14:00 místního času (13:00 SEČ) se demonstranti začali rozcházet.

Na 10 000 rozhořčených Jordánců vyšlo do ulic města Maán, které leží více než 200 kilometrů jižně od metropole Ammánu. Také zde hořely vlajky západních mocností a portréty západních vůdců. Demonstranti rovněž vyzývali k vyhoštění amerických jednotek přítomných v zemi. Protestní akce poznala dnes i další jordánská města, včetně metropole.

Některé indické školy zůstaly kvůli protestům zavřené

Na 2 000 křesťanských a muslimských odpůrců války se bok po boku dnes sešlo ve filipínské metropoli Manile a zatarasilo hlavní tepnu v manilské finanční čtvrti. Desetitisíce studentů demonstrovaly proti válce v indickém státě Bangla (Západní Bengálsko), kde zůstaly uzavřené školy a univerzity.

Ve městě Šrínagar v indickém Kašmíru se koná již druhý den stávka, k níž vyzvala muslimská separatistická skupina Džamíjat al-mudžáhidín, která patří k tuctu islámských organizací bojujících za odtržení území od Indie a jeho osamostatnění, nebo připojení k Pákistánu.

Vlajky pálili i protestující v Istanbulu

Přes 5 000 demonstrantů dnes v Istanbulu pálilo americké, britské, španělské a izraelské státní vlajky na protest proti válce v Iráku. Informovala o tom agentura AFP.

Účastníci protestu se shromáždili u hlavní mešity v evropské části města po velké modlitbě. Vedle pálení vlajek také roztrhávali tisíce falešných stodolarových bankovek, zatímco někteří mávali pravými iráckými dináry. "Jsme všichni Bagdáďany" stálo na transparentu zavěšeném na zdi mešity. Demonstranti také skandovali "Zdravíme tě, Bagdáde, braň se dál!". Někteří hrozili: "Imperialisté, sionisté nezapomeňte na 11. září (2001)!". Demonstraci střežilo kolem 500 policistů v helmách, s plynovými maskami a štíty, ale nezasáhlo.

Turecko jako člen NATO patří tradičně k hlavním spojencům USA. Silný odpor veřejnosti k válce a obavy Ankary, že válka oživí kurdské separatistické tendence, však vedly k tomu, že Turecko nepovolilo, aby Spojené státy rozmístily své jednotky na tureckém území. USA zde chtěly otevřít severní frontu proti Iráku, kterou nyní pomalu připravují na území iráckého Kurdistánu.

Protesty na Staroměstském náměstí až do konce války

Každodenní tichý protest proti válce v Iráku, při němž lidé na pražském Staroměstském náměstí zapalují svíčky, se má podle organizátorů opakovat do jejího ukončení. Tyto akce zahájilo před týdnem Mezinárodní mírové hnutí jako alternativu k hlasitým demonstracím.

Násilí a destrukci je potřeba čelit tvořivostí, řekla dnes ČTK koordinátorka hnutí Gwendolyn Albertová. Podle ní je důležité, aby mírové demonstrace byly poklidné. Několik desítek lidí se tak od druhého dne po zahájení útoku na Irák denně v 19:00 hod. schází u Husova pomníku. Kolemjdoucí pak informují o svých postojích i o chystaných akcích. Hnutí sdružuje cizince ze zhruba 15 zemí, kteří v současnosti žijí v České republice.

Podle americké novinářky Arie Farnamové přicházejí však se svíčkou na Staroměstské náměstí i lidé, kteří s hnutím nemají nic společného. "Chodí i rodiče s malými dětmi a rovněž starší lidé, pro něž je tento tichý protest příjemnější než hlasité demonstrace," řekla dnes ČTK. Velký zájem je prý o podepisování petice odsuzující útok spojenců na Irák.

V neděli půjdou demonstranti k americké ambasádě

Mezinárodní mírové hnutí spolu s Iniciativou proti válce pořádá rovněž některé pražské demonstrace. Již delší dobu zvou zájemce na protestní akci, která se má uskutečnit v neděli v 15:00 hod. na Staroměstském náměstí. Po přečtení projevů se odtud průvod demonstrantů vydá k americkému velvyslanectví.

Hlasité demonstrace však podle členů hnutí nejsou jediný způsob, jak mohou lidé svoje názory vyjadřovat. Položit svíčku a v tichosti odejít je tak další možnost. Zároveň si účastníci tímto způsobem připomínají oběti války. "Svíčky jsou jednak symbolem naděje a míru, a rovněž symbolem naší solidarity s lidmi v Iráku, kteří jsou pod palbou vojenské mašinerie," tlumočila ČTK Farnamová názor Iráčana žijícího v Praze Ahmada Ghálima.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám