Hlavní obsah

V Iráku zatkli ministra bývalé prozatímní vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci zatkli v pondělí ráno v Iráku předního představitele sunnitské Islámské strany Mohsena Abdela Hamída a jeho tři syny. Hamíd byl ministrem předchozí Američany dosazené prozatímní vlády premiéra Ajáda Alávího. Důvody zatčení zatím nejsou známy.

Článek

O jeho zatčení informovala jeho dcera, která si stěžovala na chování postrádající úctu. Všem čtyřem zatčeným dali na hlavy pytle.

Islámská strana bojkotovala lednové volby, kvůli listopadové americké operaci ve Fallúdži. Po volbách však Hamíd dal najevo ochotu podílet se na vytváření ústavy a účastnit se příštích voleb. Zatčení vyvolalo protesty mezi sunnitskými politiky.

Sunnitská rada v Bagdádu informovala, že iráčtí vojáci v pondělí také zatkli významného klerika Naufela al-Džabúrího a třicet pět věřících v sunnitské mešitě al-Nahravan v jihovýchodní části metropole. Ministr obrany přitom v polovině května slíbil, že nájezdy na mešity skončí. Sunnitští politikové i duchovní jsou podezřívání z vazeb na rebely.

Zatčený Hamíd kritizoval rozsáhlou operaci Lightning. Při ní má být Bagdád rozdělen na mnoho oblastí, jež od sebe budou oddělovat stovky kontrolních stanovišť. 

Auto zničené při atenmtátu v Hille (Foto REUTERS/Ali Abu Shish)

Sebevrazi zabíjeli v Hille

Nejméně 29 lidí přišlo o život pří dvou sebevražedných atentátech v Hille. Oba útočníci měli na těle pásy s výbušninami a odpálili je ve dvacetivteřinovém intervalu. Podle policejních zdrojů bylo při útoku zraněno 128 osob.

První atentátník zaútočil na dav u lékařského centra, ve kterém se provádí prohlídky uchazečů o práci u policie, armády a civilní správy. Druhý sebevrah nechal výbušninu upevněnou na těle explodovat ve skupince příslušníků policejního komanda, kteří demonstrovali proti tomu, že byli propuštěni ze služeb. Jejich speciální jednotka byla rozpuštěna, protože se nedostávalo peněz na výplaty. Na pět set propuštěných policistů se shromáždilo před sídlem vlády provincie Babylón, jejímž střediskem je Hilla. Žádali, aby byli znovu přijati do práce.

K atentátům se na internetu přihlásila Zarkávího skupina. Policisty v prohlášení nazývá jednotkami, které pracovaly pro židy a křesťany.

Další atentáty

V noci na pondělí útočníci zasáhli v severoiráckém Kirkúku generála Ahmada Barazanšího, který řídil provinční odbor vnitřních věcí. Těžkým zraněním podlehl v nemocnici.

V neděli při sebevražedných atentátech zemřelo v Bagdádu 16 osob, šlo o odvetu za akce proti povstalcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám