Hlavní obsah

V Iráku unesli dva indonéské reportéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/JAKARTA

Dva indonéští televizní reportéři a jejich řidič byli uneseni poblíž iráckého města Ramádí. V pátek to oznámil mluvčí indonéské vlády. Zprávu o tom odvysílala i televize al-Arabíja.

Foto: TS a.s.

Zalévání stromů

Článek

"Obdrželi jsme informaci od majitele automobilu najatého dvěma žurnalisty z televizní stanice Metro, že 15. února jejich vůz směřující do Ramádí zastavila ozbrojená skupina," sdělil mluvčí indonéské vlády Marty Natalegawa a dodal, že se pokouší zjistit podrobnosti incidentu."  Indonéská vláda slíbila, že vyšle do Iráku svůj tým, aby pátral po dalších zprávách o nezvěstných.

"Vozidlo, řidič a oba novináři byli převezeni na neznámé místo. Ale zatím bych nepoužíval slovo únos," uvedl mluvčí. K předpokládanému únosu se dosud nikdo nepřiznal.

Místní svědci vypověděli, že auto s Indonésany zastavili muži v iráckých vojenských uniformách.

Reportér a reportérka se v pronajatém autě vraceli z Bagdádu, kde působili, do Jordánska. Televize Metro s nimi ztratila kontakt v úterý. Případ velmi připomíná loňský únos českých novinářů  Kubala, Klímy a Pohanky. [celá zpráva]

Ramádí, ležící asi 100 kilometrů západně od Bagdádu, je jedou z bašt rebelů a dochází v něm často ke střetům mezi koaličními vojsky a sunnitskými povstalci.

V muslimské Indonésii panují velké výhrady k iráckému konfliktu. V zemi se domnívají, že boj proti terorismu je ve skutečnosti válkou proti islámu.

Vloni byly v Iráku uneseny dvě Indonésanky, ale byly propuštěny poté, co se jejich únosci přesvědčili, že jde o muslimky. Loni v srpnu byl u iráckého Mosulu zastřelen indonéský inženýr.

V Iráku únosci zadržují od konce ledna italskou novinářku Giulianu Sgrenovou. Na před dvěma dny zveřejněném videozáznamu prosila o stažení italských vojsk z Iráku. Mezi jiným uvedla: "Nikdo by neměl nyní jezdit do Iráku. Ani novináři. Nikdo." [celá zpráva] Začátkem ledna zmizela  v Iráku také francouzská novinářka Florence Aubenasová. V rukou únosců je v současné době nejméně 13 cizinců.

U Mosúlu zahynul americký voják

Ve čtvrtek večer zahynul v přestřelce u iráckého Mosúlu americký voják. Uvedlo to velitelství amerických sil v zemi. Neposkytlo však žádné další detaily.

V dalším střetu byli zabiti dva povstalci a třetí zraněn při výbuchu nálože, kterou se pokoušeli nastražit u silnice.

Irácká policie vyšetřuje smrt dvou synů nadžáfského policejního velitele, jejichž těla byla nalezna na statku u Karbaly. Oba synové byli uneseni a zavražděni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám